Social

Reformistii din PSD se calca pe picioare

PSD este in fierbere dupa intalnirea celor 14 presedinti de filiale PSD in jurul lui Ioan Rus, la Cluj. Lideri din toata tara ai social-democratilor s-au grabit sa-si dea cu parerea, pe voci diferite, in problema reformarii fostului partid de guvernamant. Nastase a luat apararea grupului de la Cluj si a programului "Reforma profunda a PSD", pentru ca ii este favorabil, Iliescu s-a amuzat spunand ca este "o figura noua" in partid, deci corespunde cerintelor grupului de la Cluj, Hrebenciuc a dat tuturor dreptate. Oprisan a sarit din noul la gatul lui Nastase si Iliescu si are propuneri separate pentru sefia partidului. In tot acest timp, cand partidul vorbeste pe atatea voci, iar el insusi nu este dorit de o parte a PSD, Nastase crede ca partidul nu trece prin nici o criza. El crede ca toate declaratiile si actiunile separate ale unor lideri demonstreaza ca partidul "traieste". Mai mult, Nastase si-a anuntat intentia de a candida la sefia partidului pentru un nou mandat. In acest context destul de zbuciumat pentru fostul partid de guvernamant, Congresul Extraordinar al partidului, programat initial pentru sfarsitul acestei luni, va fi amanat, se pare, pentru luna aprilie a acestui an. Pe de o parte, aceasta ar insemna un bonus de timp pentru Nastase si Iliescu de a-si imbunatati imaginea in ochii "electoratului" din partid, fiecare pierzand foarte mult din credibilitate dupa alegerile generale. Pe de alta parte, amanarea Congresului poate fi un semn ca se amana si reforma adevarata in partid. In tot acest context, Iliescu a revenit ieri in partid si a primit plocon de la organizatia PSD Sector 1 carnetul de membru cu numarul 1.

Rus cere retragerea liderilor controversati
Cel de la care a plecat "revolutia" in PSD, Ioan Rus, a declarat, ieri pentru Mediafax, ca va sustine, la Congresul partidului, trecerea in linia a doua a membrilor de partid controversati, ca parte a reformei in PSD. Potrivit liderului PSD reforma nu vizeaza eliminarea nimanui, ci este vorba "de a intelege fiecare membru din PSD unde ii este locul in rand". "Eu voi sustine o astfel de miscare, fara sa doresc sa iau gatul nimanui, de trecere in linia a doua a celor despre care opinia publica crede ca au o problema de imagine, chiar daca aceasta nu este reala suta la suta", a explicat Rus. Liderul PSD Cluj a adaugat ca unii membri "nu pot tine pasul" in linia intai. Pe de alta parte, liderul PSD a dat asigurari ca in urma intalnirii conducerilor filialelor judetene ale PSD din Transilvania si Banat, de la Cluj-Napoca, si a adoptarii documentului privind reforma profunda in partid, nu se va ajunge la scindare .

Totodata, Rus a tinut sa spuna ca nu isi doreste functia de presedinte al PSD, ci doar una in structurile de conducere colectiva. Referindu-se la Adrian Nastase, Rus a spus ca nu crede ca rezultatele obtinute de acesta "impun stringent o schimbare a sa".


Nastase va candida la sefia partidului
Pe de alta parte, actualul lider al PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri ca va candida pentru un nou mandat la sefia partidului. Cat despre Iliescu, Nastase a spus ca acesta "va ramane mereu ca presedinte fondator" al PSD. Nastase a mai spus ca Iliescu va ramane si "membru al echipei" si a precizat ca locul exact al acestuia va fi stabilit la Congresul care va avea loc in lunile martie sau aprilie.

Referindu-se la parerile baronului de Vrancea despre restructurarea partidului, Nastase a spus ca acesta, la fel ca toti cei 600.000 de membri ai partidului, are "dreptul la opinie". Referindu-se la documentul celor 14 lideri de filiale din Ardeal, Nastase a spus ca a cerut analiza tuturor organizatiilor teritoriale si ca este un moment bun pentru asemenea dezbateri in PSD. "Partidul trebuie sa fie un organism viu, capabil de dinamica", a mai spus Nastase.


Iliescu se crede o figura noua in PSD
Iliescu a avut insa o parere diferita fata de cea a lui Nastase. Fostul presedinte nu a exclus posibilitatea de a candida pentru functia de lider al PSD. Iliescu a adaugat ca prezenta sa este foarte utila la nivelul conducerii PSD, indiferent de formula statutara care va fi adoptata. Pe de alta parte, Iliescu a spus ca nu vrea sa incurajeze competitia intre diverse grupari care doresc sa preia sefia PSD. "Nu sunt tentat sa intru in competitie cu alte grupari din partid. Vreau sa eliminam grupurile de interese. Eu nu vin cu gruparea Iliescu, impotriva gruparii Adrian Nastase sau oricare alta", a spus Iliescu. Tot ieri, Iliescu a anuntat ca s-a reinscris in PSD, momentul fiind oficializat cateva ore mai tarziu, la Organizatia sectorului 1 Bucuresti. Referndu-se la programul de reformare al PSD propus de Ioan Rus, Iliescu a spus ca liderul de la Cluj a vorbit despre nevoia innoirii in PSD: "Eu sunt o figura noua", a replicat Iliescu amuzat. Proaspatul membru al PSD nu s-a sfiit sa arunce sageti catre liderii de partid care nu sunt activi si nu tin legatura cu organizatiile locale pe care le reprezinta: "Avem lideri care habar n-au unde e organizatia, nu participa la viata de partid concret", a acuzat Iliescu.

Pe de alta parte, si deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, a spus ca a sosit vremea analizelor pentru formatiunea politica din care face parte si a dat dreptate tuturor, spunand ca toti membrii partidului pot fi reformatori.


Oprisan vrea un lider cu priza
Baronul de Vrancea, Marian Oprisan , a recidivat ieri cu declaratiile rebele referitoare la necesitatea ca PSD sa aiba un alt lider, in afara de Iliescu si Nastase. Potrivit lui Oprisan, in fruntea partidului ar trebui sa fie promovat un lider tanar, capabil, de vocatie europeana, cu priza la membrii partidului. Baronul de Vrancea a dat si exemple: Miron Mitrea, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Ioan Mircea Pascu . Oprisan a fost singurul lider care a sustinut ieri initiativa celor 14 de la Cluj referitoare la documentul intitulat "Reforma profunda in PSD". "Conducerea partidului trebuie schimbata suta la suta, sa intram in randul tarilor UE. In tarile din UE nu am vazut nici un lider care si-a bagat partidul in opozitie pe pozitie de sef", a spus Oprisan, aruncand o sageata spre Nastase.


PSD, perceput corupt
La randul sau, presedintele PSD al Consiliului Judetean Teleroman, a prezentat la intalnirea cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, programul "Pentru un nou PSD, pentru un PSD credibil". Dragnea a analizat situatia fostului partid de guvernamant dupa alegerile generale si intrarea in Opozitie si a extras motivele pentru care PSD a pierdut alegerile. Potrivit liderului PSD Teleorman, nici un partid nu a fost perceput ca fiind atat de corput, cum a fost PSD. Pe de alta parte "argonanta guvernatilor" si falsa reforma au fost motive care au dus la pierderea puterii. Potrivit lui Dragnea, se impune alegerea unor noi lideri si conturarea unui nou program politc in PSD.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea