Social

# recucerire spirit #recucerire #cunoastere #carti

Recucerirea spiritului prin cunoastere. De ce cartile de religie ne pot fi de ajutor in pandemie

“Cereti si vi se va da; cautati si veti afla; bateti si vi se va deschide. Ca oricine cere ia, cel care cauta afla si celui ce bate i se va deschide.” (Matei 7, 7-8).

Plutim in deriva, in mijlocul incertitudinii. Cautam raspunsuri, dar nu stim intotdeauna sa adresam intrebarile potrivite. Dupa mai bine de un an de pandemie, cu frici si anxietati, din ce in ce mai multi oameni sunt hotarati sa gaseasca resorturi noi care sa ii ajute sa isi domoleasca frica, sa isi linisteasca sufletul si sa aiba din nou incredere intr-un viitor mai bun.

Speranta este un miracol in sine, dar se poate pierde usor atunci cand incetam sa ne mai hranim convingerile puternice, atunci cand viata, prin suisurile si coborasurile sale, ne pune la incercare. Lumina se gaseste din nou in acele momente in care alegem sa ne punem din nou increderea intr-o forta mai mare decat noi, atunci cand ne potolim setea prin lectura, prin decizia constienta de a cunoaste mai mult, de a lua exemple de la cei care au facut, in vietile trecute, mult bine, si de a crede ca speranta se regaseste intotdeauna in noi si nu ne abandoneaza, in fapt, niciodata.

Aceasta calatorie a cunoasterii poate incepe cu titlul “Descoperind Ortodoxia. Marturiile unor convertiti”, o lectura aparte care arata masura in care oameni din intreaga lume isi gasesc sau regasesc credinta, felul in care vietile lor se schimba prin credinta si drumurile care i-au facut sa vada viata cu alti ochi.  Pentru fiecare om in parte, calea cea dreapta poate avea o definitie diferita, insa intotdeauna e binevenit un sprijin suplimentar, un ghid care sa ne indrume catre ceea ce, in multe situatii, poate salva vieti si, intotdeauna, le poate infrumuseta printr-o curatenie a spiritului care nu poate fi data de lucrurile materiale.

“Filosofi si teologi actuali” de Andrei Marga este o lucrare ampla care va raspunde, fara indoiala, pe deplin acelora dintre voi avizi de cunoastere si de claritate in aceasta arie a vietii spirituale. Cartea inregistreaza, explica, subliniaza si reliefeaza momentele importante ale filosofiei, de la formarea lumii pana la criza Europei si importanta marilor puteri ale lumii. O noua cotitura se naste in prezentul pe care il traim, iar raspunsurile si detaliile esentiale se regasesc in aceasta carte. Filosofiile din trecut sunt filtrate prin lupa prezentului, iar ceea ce ar fi putut ramane ascuns sau de neinteles este, prin aceasta carte, explicat, readus la lumina, oferit intr-o forma care sa ne lumineze si sa ne convinga de importanta unor realitati care nu pot fi ignorate. Teologia si filosofia vin astfel in sprijinul cititorului contemporan pentru a-l ajuta sa priveasca viitorul in fata, cu incredere.

Un nou capitol al vietii noastre se poate deschide prin cartea “Minuni contemporane” de la Editura Meteor Publishing , o calatorie a lecturii care urmareste indeaproape minunile Sfantului Nectarie si ale altor sfinti in viata doamnei Maria Liliana Manolache. Cu o bogatie a detaliilor, sub aura unei lumini a credintei, aceasta carte e marturia calda a unor trairi unice, a unor intamplari definite ca miracole sau minuni, a unor momente care, ca si in trecut, schimba unele vieti pentru totdeauna si insufla credinta celor care au nevoie de un nou far luminos in vietile lor. 

Maria-Liliana Manolache, locuind actualmente in Tesalonic, ofera cititorilor romani, alaturi de care a continuat sa ramana cu sufletul, o istorisire a propriei vieti, imbogatita de o multitudine de miracole unice.

Nu in ultimul rand, o istorie mai veche se reciteste in prezent pentru a arata, din nou, invatamintele care nu si-au pierdut in niciun moment din valoare. “Despre viata lui Moise sau desavarsirea prin virtute a celui intru sfinti parintelui nostru Grigorie, Episcopul Nyssei” , cu o traducere, un studiu introductiv si comentariu de Pr. Prof. Ion Buga, aceasta carte se ofera ca un dar nepretuit acelora care isi doresc o lectura extraordinara a unei vieti plina de virtuti. Cititorii care aleg aceasta lectura sunt cei care isi doresc mai mult de la vietile lor, cei care se pot lasa inspirati si care vor vedea, fara indoiala, transformarile benefice ale unei singure lecturi. O viata desavarsita se construieste pornind de la ceea ce avem in acest moment, alegand sa aducem la lumina acele virtuti care ne pot salva sau recupera linistea sufleteasca. O lucrare exceptionala care va alina sufletele aflate in cautarea unui raspuns si care va oferi incredere celor care isi doresc o mai mare liniste in vietile lor.

Totodata, “Invataturi pentru mantuirea sufletului” de Cuviosul Nikon Vorobiov se remarca drept una dintre cele mai indragite si apreciate titluri de carte religioasa, fiind adesea recomandata de cei care o citesc chiar si pentru prima oara. O carte care ne ajuta sa fim mai buni, sa stim cum sa procedam pentru a invita binele in viata noastra nu poate fi decat un real sprijin intr-un prezent ca cel pe care il traim acum. Darurile pe care credinta le aduce in vietile oamenilor sunt nepretuite si nebanuite, caci minunile pe care uneori nici nu le vedem se intampla indiferent de vointa noastra si nu cer de la noi, de cele mai multe ori, decat o farama de speranta.

Sursa foto: unsplash.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea