Social

Rechinul Miki miroase navodul

Miki Spaga este primul demnitar cu rang de ministru al guvernarii PSD care ajunge in fata instantei acuzat de luare de mita. DNA a trimis ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie dosarul in care Mihailescu este inculpat pentru ca a primit mita noua arme de la fostul consilier personal Fanel Pavalache.

Alaturi de el va fi judecat si Marin Bucur, presedintele Asociatiei de vinatoare Cerbul Bucuresti, un apropiat de-al lui Nastase. Implicat in multe scandaluri de coruptie de mare amploare, Serban Mihalescu va sta pina la urma pentru prima oara in boxa acuzatilor pentru o spaga vinatoreasca.

De la transformarea din PNA in DNA, procurorii anticoruptie au trimis doi parlamentari in judecata. Primul a fost deputatul PSD Ion Dumitru, fost director al Romsilva.

Miki Spaga nu s-a dezis de porecla care l-a facut celebru. Ieri, fostul ministru al Cabinetului Nastase a fost trimis in judecata, pentru ca a primit mita noua arme de vinatoare de la Fanel Pavalache.

DNA a trimis ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie dosarul in care fostul ministru al Secretariatului General al guvernului Nastase si actual senator de PSD, Serban Mihailescu , cunoscut cu porecla de Miki Spaga, a fost anchetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Alaturi de el va fi judecat si Marin Bucur, presedintele Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Cerbul Bucuresti, pentru complicitate la luarea de mita si la nerespectarea regimului armelor si munitiilor si pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata , la fals intelectual , precum si la efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte in contabilitate.

Spaga pentru mentinerea in functie

Procurorii anticoruptie au ajuns la concluzia ca, pe 20 octombrie 2001, pe vremea cind era secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu i-a cerut consilierului sau personal, Fanel Pavalache, 11 arme de vinatoare drept spaga. Acestea i-au fost aduse citeva luni mai tirziu, mai exact in perioada aprilie-mai 2002, dar nu 11, cum pretinsese, ci doar noua, a caror valoare totala a fost estimata la suma de 260 de milioane de lei vechi.

Armele au fost depozitate la Vila de protocol numarul 5 din Snagov. Mihailescu nu a fost singur in aceasta afacere. El a fost ajutat de bunul sau prieten Marin Bucur, patronul Casei Capsa, care a achizitionat armele pe numele Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Cerbul Bucuresti, al carei presedinte era.

In acest fel s-a disimulat fapta de coruptie si, in acelasi timp, a dat aparenta de legalitate a operatiunii de cumparare a armelor, avind in vedere faptul ca acestea au un regim strict reglementat de lege, a declarat purtatorul de cuvint al DNA, Livia Saplacan.

Tot Bucur a fost cel care a si transferat armele de la vila de protocol la sediul asociatiei pe care o conduce. In timpul anchetei penale declansate in acest an, armele au fost confiscate si predate politiei, urmind ca judecatorii sa decida ce vor face cu acestea.

Pavalache, cel care a dat mita pentru a-si pastra functia de consilier al lui Miki Spaga, se afla la Penitenciarul Rahova. El a fost condamnat la sase ani de inchisoare dupa ce a pretins patru milioane de dolari, pentru a interveni pe linga persoane influente din justitie in vederea stoparii lichidarii Bancii Internationale a Religiilor.

Ancheta privindu-l pe fostul sau sef, Serban Mihailescu, a fost demarata, pe 15 martie 2006, in urma unui autodenunt al lui Fanel Pavalache. El a explicat cum a cumparat cele noua arme si de la cine, dupa ce, in urma cu trei ani, procurorii au gasit facturile pentru acestea. Pavalache a refuzat insa atunci sa dea si alte amanunte anchetatorilor, dar a spart tacerea dupa alti patru ani.

Din dosarul trimis la Inalta Curte privindu-i pe Mihailescu si pe Bucur s-a disjuns un altul in care urmeaza sa se efectueze cercetari cu privire la alte posibile fapte de coruptie savirsite tot de Miki Spaga, prezentate tot in denuntul lui Pavalache.

Miki Spaga va mai face vizite la DNA

Totodata, Miki Spaga va fi audiat si in dosarul privind proiectul de investitii Omu - Valea Alba din Busteni, redeschis recent tot de DNA, dupa ce procurorii au infirmat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de mai multe persoane implicate in acest caz.

Solutia de NUP a fost infirmata dupa ce omul de afaceri Octavian Ionescu - cel care l-a denuntat pe fostul consilier guvernamental Virgil Teodorescu ca ar fi primit bani pentru a da curs proiectului de investitii - a depus un nou memoriu.

Rechizitorii mari pentru cirlige mici

De la transformarea din PNA in DNA, procurorii anticoruptie au trimis doi parlamentari in judecata. Primul a fost deputatul PSD Ion Dumitru, fost director al Romsilva, acuzat ca, in 2004, ar fi sustinut atribuirea a opt contracte de achizitie publica, cu o valoare de peste 100 de miliarde de lei, unor firme care achizitionasera bunurile cu numai 16 miliarde.

Cel de-al doilea este tot un deputat PSD - Emilian Cutean, actual presedinte al Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989, care, in calitate de fost sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a transferat ilegal in conturile asociatiei sale de revolutionari trei miliarde de lei vechi.
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea