Social

#reabilitare termica #primarie #credit

Reabilitarea termica a blocurilor din Bucuresti se face pe credit

Reabilitarea termica continua in Capitala, insa numai in cateva sectoare. Primarii cu cele mai multe proiecte in derulare sunt Neculai Ontanu, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie .

Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a virat cei mai multi bani in conturile primariei sectorului 2, unde primarul Neculai Ontanu a primit, in 2010, 21,5 milioane de lei pentru reabilitarea termica a 144 de blocuri.

Lui Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, i-au fost alocate fonduri de 11,24 milioane de lei pentru reabilitarea termica a 29 de imobile, iar edilul de la sectorul 5, Daniel Marian Vanghelie, a primit 11,4 milioane de lei pentru 25 de blocuri.

Sumele alocate de MDRT reprezinta doar jumatate din valoarea totala a costurilor de reabilitare termica , diferenta fiind suportata in procent de 30 la suta de administratiile publice locale si de 20 la suta de catre asociatiile de proprietari. Banii de la minister nu au fost insa platiti in totalitate primariilor.

In Sectorul 1, primarul nu mai asteapta bani de la MDRT. Andrei Chiliman a hotarat sa faca rost de printr-un credit de 125 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii .

Primaria sectorului 2 suporta si contributia de 20 la suta ce revenea asociatiilor de proprietari si vrea ca pana la sfarsitul anului sa termine reabilitarea a inca 150 de imobile.

In sectorul 4, Cristian Popescu Piedone a reabilitat doar 9 imobile cu fonduri de la minister si propune o solutie alternativa.

"Le-am dat asociatiilor de proprietari permisiunea sa-si gaseasca singure firme care sa le mansardeze blocurile. Firma se alege cu mansardele iar asociatiile de proprietari cu reabilitarea termica gratis. Eu raman cu bani la buget iar asociatiile de proprietari nu mai sunt nevoite sa-si lase casele pe la banci. Imediat ce gasesc astfel de firme le dau imediat certificatul de urbanism si autorizatia de constructie. Pana acum, 20 de blocuri au apelat la aceasta solutie, iar 7 sunt deja mansardate",  a spus Piedone.

Si in sectorul 5, condus de Marian Vanghelie, primaria suporta integral cheltuielile pentru reabilitare, iar pana acum s-au inscris in programul de reabilitare 978 de blocuri.

Cristian Poteras, primarul sectorului 6, nu a propus ca primaria sa achite si partea proprietarilor din costul reabilitarii termice, dar va imprumuta 70 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii.

Beneficiarii lucrarilor de reabilitare pot contracta credite bancare garantate de stat, pe o durata de 5 ani, cu dobanda subventionata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea