Social

#tulpina delta # infectari #Razvan Chereches #pandemie #imunizare #vaccinare

Razvan Chereches: Vom vedea la toamna cresterea cazurilor de Covid-19. Cat de periculoasa este tulpina Delta

Profesorul in Sanatate Publica, Razvan Chereches, trage un puternic semnal de alarma. Potrivit acestuia, toamna vine cu un nou val pandemic daca ritmul scazut al vaccinarii se mentine.

 

In acest caz ne putem astepta la o crestere semnificativa a numarului de infectari in toamna acestui an. Chereches a analizat mai multe studii si avertizeaza ca noile tulpini de coronavirus sunt mult mai infectioase si astfel imunitatea de grup se va atinge mai greu. Prin urmare, este important ca un numar cat mai mare de persoane sa se vaccineze pentru a scapa de pandemie si pentru a reveni la normal.

In momentul de fata, principala ingrijorare a specialistilor o constituie tulpina Delta, cunoscuta si ca tulpina Indiana, a carei transmisabilitate este mult mai mare.

„Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, in caz contrar vom vedea la toamna o crestere a numarului de cazuri, in principal dintre persoanele nevaccinate”, a mai afirmat Razvan Chereches.

“Daca tulpina de virus este mai infectioasa, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fara restrictii suplimentare), de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viata normala”, mai ales ca tulpina indiana este „cu pana la 50% mai infectioasa”, a adaugat Chereches.

Gradul de infectare in functie de tulpina

Tulpina originala a coronavirusului, depistata in China, are un grad mai mic de transmisabilitate. O persoana infectata da virusul altor trei persoane. Numarul de cazuri scade cand 2 din 3 oameni sunt imunizati prin vaccinare, adica aproximativ 67% din populatie. 

Tupina Alfa, depistata in Marea Britanie, este mai contagioasa. O persoana transmite virusul altor patru.  In acest caz trei persoane din 4 trebuie sa fie vaccinate pentru a se forma imunitatea de grup, adica 75% din populatie.

Tulpina Delta, sau tulpina indiana, este cea mai contagioasa. O persoana transmite virusul altor sase persoane. Prin urmare 5 din 6 persoane au nevoie de imunizare, ceea ce inseamna vaccinarea a peste 80% din populatie. 

Sursa foto:alephnews.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea