Social

Razboiul dintre STS si operatorii de telefonie mobila continua

Cel care va pierde va scoate din buzunar cateva zeci de milioane de euro, costul investitiilor pentru compatibilizarea sistemelor de comunicatii. Disputa declansata intre Serviciul de Telecomunicatii Speciale ( STS ) si operatorii de telefonie mobila este departe de a se fi incheiat. Cine va pierde acest razboi va scoate din buzunare cateva zeci de milioane de euro, atat cat vor costa investitiile pentru compatibilizarea sistemelor de comunicatii. STS acuza ca solutia dorita de operatori nu permite nici pe departe localizarea apelantilor de pe telefoanele mobile a numarului 112. STS a acuzat operatorii de telefonie mobila ca se folosesc de pretextul incompatibilitatii sistemelor lor cu cele ale serviciului 112 pentru a masca faptul ca, de fapt, nu pot localiza apelantii. Potrivit STS, oficialii companiilor de telefonie mobila „au uitat" sa spuna ca solutia propusa de ei ar permite localizarea doar la nivelul ariei de acoperire a unei antene GSM. Adica o suprafata cuprinsa intre 400 si 1.000 de metri, mult prea mare pentru a se putea numi localizare. Solutia tehnica propusa de reprezentantii STS presupune realizarea unui server pentru localizare, care sa functioneze in paralel cu sistemul de servere al numarului unic de urgenta. Potrivit STS, avantajele acestei solutii sunt de necontestat. Cu ajutorul antenelor de telefonie mobila, apelantii de pe celulare a numarului 112 ar putea fi localizati, prin triangulare, asemenea unui sistem GPS , cu o marja de eroare de doar cativa metri. Mai mult, localizarea ar fi permanenta, in conditiile in care subiectii sunt in deplasare, de pilda in masina. Totodata, STS sustine ca solutia sa, a serverelor in paralel, este una de viitor. De un astfel de sistem beneficiaza, deocamdata, doar Suedia, tara cea mai avansata din lume in ceea ce priveste sistemul numarului unic de urgenta. De altfel, compania suedeza Ericsson, care a implementat in Romania sistemul 112, este prima din lume care a realizat un sistem integrat de alertare a serviciilor de urgenta, in anul 1954. Companiile de telefonie mobila se opun acestei solutii, deoarece investitia, in valoare de cateva milioane de euro, ar cadea in responsabilitatea lor.

Orange si Vodafone arunca pisica peste gardul STS

La randul lor, operatorii de telefonie mobila propun ca informatiile de localizare sa fie transmise direct in sistemul de servere 112, care insa nu este compatibil cu formatul in care sunt transmise aceste date. Cu alte cuvinte, operatorii propun, nici mai mult, nici mai putin, decat schimbarea softului numarului unic de urgenta, care a costat peste 40 milioane de euro. O mediere se asteapta acum de la autoritatile statului, care trebuie sa impace si capra, si varza. Doi dintre cei mai im­por­tanti operatori de telefonie mobila de pe piata romaneasca, Orange si Vodafone, sustin ca infor ­matiile privind localizarea apelantilor nu pot fi pre­luate de STS pentru ca softul 112 este incompatibil cu cel utilizat de ei. In plus, nu exista nicio prevedere in legislatia europeana care sa-i poata obliga sa-si compatibilizeze sistemul cu cel de la numarul de urgenta. „Informatiile necesare localizarii apelantilor prin serviciul 112, conform cerintelor UE, exista in standardul GSM si pot fi furnizate autoritatilor in orice moment. Faptul ca STS a achizitionat si alte tehnologii sau platforme de localizare care nu sunt compatibile cu solutiile operatorilor nu face obiectul discutiilor pentru satisfacerea obligatiilor impuse de legislatia europeana, in privinta serviciului unic pentru apeluri de urgenta", ne-au declarat oficialii Vodafone.

UE nu are standarde in telecomunicatii

UE nu a impus niciodata anumite standarde in materie de telecomunicatii. In Europa, singurele standarde unanim acceptate sunt cele ale ETSI (European Telecommunications Standards Institute). Potrivit STS, softul sistemului 112, implementat de Ericsson, este perfect compatibil cu exigentele ETSI. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea