Social

Razboi in Joia Mare

Alaturi de Romania, doar patru tari mai au echipe in cupele europene

Steaua a scos fotbalul romanesc in primavara spre a-l duce pina aproape de granita cu Mondialele, acolo unde nationala nu a putut nici macar sa-l apropie. Situatia este oarecum similara cu cea din 1986, cu deosebirea ca atunci ros-albastrii evoluau in Cupa Campionilor, insa ca si acum 20 de ani au sansa de a juca cu trofeul pe masa, chiar daca acesta se numeste Cupa UEFA.

Peste citeva ore, in seara Cinei cea de Taina, elevii lui Cosmin Olaroiu ii vor provoca pe englezii de la Middlesbrough la un spectacol public a carui scop este calificarea in finala. Azi, la Bucuresti se da un prim certificat invingatoarei, verdictul fiind asteptat in Anglia, joia viitoare .

Episodul de astazi va incepe la ora 20.45 (in direct la Realitatea TV), iar printre protagonisti nu se va afla vedeta australiana din lotul englezilor, Mark Viduka. Compenseaza insa prin deplasarea in Romania a 1.500 de suporteri scandalagii, fapt pentru care politia a luat masuri fara precedent, apelind si la ajutorul Scotland Yard -ului.

Steaua ne umple primavara de fotbal. La fel ca in 1986, cind nationala esua in tentativa de a merge la Mondiale, echipa ros-albastra ramine singura noastra legatura cu esenta fotbalului in ajunul marii sarbatori globale. Sintem una dintre cele cinci tari care au mai ramas reprezentate in cupele europene (alaturi de Spania, Anglia, Italia si Germania), iar Steaua poate sa compenseze deficitul de imagine si performante al nationalei prin prezenta in finala de la Eindhoven.

Ascendent asupra englezilor

Asaltul din aceasta seara, impotriva lui Middlesbrough, este decisiv, iar ultimului joc din Romania in acest bogat sezon de UEFA i s-a conferit statut national. Adversarul este o prezenta la fel de neasteptata in semifinale ca si Steaua, Boro nereusind sa isi depaseasca statutul de echipa de mina a doua din insula britanica in ciuda celor peste o suta de ani de istorie.

Imprevizibilul este cuvintul care sta sa guverneze aceasta dubla mansa, ambele echipe fiind protagoniste a mai multor paradoxuri. In ceea ce o priveste pe Steaua, ea nu a pierdut nici unul dintre ultimele patru jocuri disputate acasa impotriva formatiilor engleze, insa toate partidele respective s-au disputat in Ghencea. In schimb, in aceasta primavara, pe stadionul Lia Manoliu , nu a reusit sa marcheze nici macar un gol in Cupa UEFA.

Venirea lui Cosmin Olaroiu nu a schimbat in mod semnificativ sistemul de joc al Stelei, insa ghinionul s-a tinut scai in fata portii oaspetilor veniti sa joace in Bucuresti. In timp, situatia s-a acutizat, iar dupa ultimul meci oficial, disputat in campionat (1-0 cu Poli Iasi, gol din penalty), tehnicianul a tras un semnal de alarma: Am jucat foarte slab. Nu sint multumit, in special de atacul nostru.

Atacul nostru e in aer

De altfel, aceste coordonate au guvernat jocul din ultima perioada a Stelei, lor adaugindu-li-se si o fireasca stare de oboseala, data de infernalul ritm de joc, joi-duminica-joi. Oricum, apararea ramine punctul nostru forte, in timp ce incisivitatea din fata portii adverse se afla la mina hazardului.

Situatia este inversa la Middlesbrough, echipa cu o aparare tocita, dar cu un atac taios, e adevarat, in special pe Riverside, propriul stadion. Partida din Bucuresti va fi arbitrata de luxemburghezul Alain Hamer, care a mai condus la centru o echipa romaneasca in istoricul Celta Vigo - FC Arges, 7-0, disputat in 1998.

Lucescu merge cu Steaua

Motivind experientele anterioare ale con-fruntarilor romano-britanice, Mircea Lucescu spune ca Steaua va fi echipa care va merge in finala CupeiUEFA. In 1986, nimeni nudadea vreo sansa Stelei in meciul cu Barcelona, maiales ca meciul se juca in Spania. Va trece de Middlesbrough, iar in finala se poate intimpla orice, a declarat antrenorul lui Sahtior.

Hasselbaink avertizeaza

Desi recunoaste ca nu stie foarte multe despre Steaua, vedeta lui Boro, Jimmy Hasselbaink, isi avertizeaza colegii: Trebuie sa fim precauti, stelistii sint foarte puternici fizic si extrem de tehnici. Am avut ocazia sa joc cu si impotriva jucatorilor romani, a spus Hasselbaink, care i-a mentionat pe Mutu, Dan Petrescu si briliantul Chivu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea