Social

Rasismul explodeaza pe stadioane

Suspendarea terenului pentru o etapa, dictata vineri de UEFA impotriva Stelei, precum si recenta decizie a Curtii de Apel de a pastra amenda de 40 de milioane data de CNCD clubului ros-albastru reamintesc faptul ca rasismul este inca o problema a galeriilor din fotbalul romanesc.

Dupa ce, in urma cu citeva zile, Lennart Johansson, seful UEFA, si-a exprimat ingrijorarea fata de rasismul din Romania, forul european a decis suspendarea terenului Stelei pentru o etapa si aplicarea unei amenzi de 19.500 de euro. Campioana Romaniei va trebui sa joace returul cu Valerenga, din Cupa UEFA, la cel putin 250 de kilometri de Capitala. Printre variantele inaintate de conducerea militarilor se numara Constanta, Timisoara si Bacau, clubul din Ghencea optind, se pare, pentru ultima varianta.

LPF joaca defensiv

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, considera nedrepte sanctiunile UEFA: Peste tot se intimpla asa ceva. Daca-i spun lui Kassai «oagare», inseamna ca nu-l mai iubesc? In plus, oficialul considera ca organisme precum CNCD fac doar rau poporului roman.

Boala pe tigani e inocenta

Galeria Stelei nu crede nici ea ca are un comportament rasist. Sintem mici copii pe linga ce e afara, declara unul dintre liderii galeriei Stelei, Gheorghe Mustata. Gesturile inspre jucatorul irlandez le-au avut poate cei de la Tribuna I, nicidecum noi, continua acesta. Gheorghe Mustata apreciaza totusi ca scandarea am avut si vom avea mereu boala pe tigani, inca prezenta in cadrul galeriei militarilor, nu are tenta rasista.

Nici Gigi Corsicanu , liderul suporterilor Rapidului, nu raspunde atacurilor rasiste: Chiar daca la Steaua exista de zece ori mai multi tigani decit la Rapid, noi nu dorim sa scoatem in evidenta aceste aspecte. Unui hot care striga «Hotul!» nu-i mai dai nici o atentie.

Daca noi nu, macar UEFA

Intervievat de Cotidianul, William Gaillard, purtatorul de cuvint al UEFA, este de parere ca, desi rasismul este o problema tipica stadioanelor europene, Romania isi da prea putin interesul sa o solutioneze: Sint surprins de faptul ca CNCD apeleaza la UEFA, si nu la organismele din Romania. Desi am primit numeroase scrisori din Romania, in care sint reclamate aceste comportamente, organismele sportive si autoritatile nu fac nimic pentru a rezolva problema. Scandarile rasiste din fiecare duminica de pe stadioanele romanesti sint in continuare ignorate, ne-a declarat Gaillard. Prin comparatie, oficialul UEFA spune ca, desi in tari din centrul si nordul Europei exista astfel de incidente, forurile sportive nationale le solutioneaza foarte rapid, inca de acum 20 de ani.

Platim datorii din trecut

Asztalos Csaba, presedintele CNCD, crede ca rasismul nu este la ora actuala un fenomen generalizat in Romania si considera ca fotbalul romanesc plateste pentru manifestarile mult mai pronuntate din trecut. Seful CNCD este de parere ca problemele existente pot fi solutionate doar printr-o mai mare responsabilitate a FRF, a ligii si a cluburilor. E insa revoltator ca, adesea, observatorii de la meciuri nu noteaza aceste incidente, adauga acesta. Consiliul nu considera ca a adus deservicii Stelei prin scrisoarea adresata UEFA dupa meciul Steaua - Rapid. Dupa ce am pierdut la judecatorie procesul, am solicitat cazurile similare din Europa, pentru a vedea practica din alte tari. Nu am pirit pe nimeni si nici nu am adus prejudicii de imagine Stelei, declara Asztalos.

Public putin educat

Rasismul de pe stadioanele romanesti este o problema veche, dar minora, in comparatie cu ceea ce au semnalat UEFA si Daily Telegraph, potrivit lui Traian Ungureanu . Jurnalistul vede totusi un decalaj intre suporterii romani si cei de afara, care poate explica manifestarile de pe stadioanele romanesti: In vestul Europei, fotbalul a fost la origini un sport al claselor de jos, prizat ulterior de clasele de mijloc. Acestea i-au imprimat obsesia pentru forme precum corectitudinea politica. In Romania, lucrurile au stat exact pe dos. Fotbalul a pierdut dupa revolutie publicul serios si a inceput sa fie urmarit de un public restrins si de proasta calitate.

Scriitorul Radu Cosasu crede ca decizia de suspendare a stadionului din Ghencea este exagerata, dar nu inutila: Luni de zile s-au lafait acele bannere la adresa «tiganilor» din Giulesti. Nici o institutie constitutionala nu a reactionat insa la timp si pe masura. Aceasta sanctiune va alimenta smecheria noastra in a ne da mereu victime si va inspira noi mistouri pe seama unei Europe care si ea se da neprihanita ca o fata mare. Nimic nu ne persecuta mai mult decit propria noastra prostie.

Lipsa dezbaterilor publice

Sociologul Mircea Kivu considera ca tema rasismului nu este inca indeajuns de dezbatuta in societatea romaneasca. Nu putem vorbi de un rasism manifest in Romania. Exista totusi unul latent. Manifestarile de excludere ale galeriilor sint bazate pe un anumit rasism, considera Kivu. Acesta este de parere ca suporterii lasa la o parte la intrarea pe stadioane corectitudinea politica pe care o manifesta in cadrul sondajelor de opinie, astfel incit asistam la o serie de dezinhibitii. Problema principala pe care o evidentiaza sociologul tine de faptul ca nu exista polemici reale la nivelul societatii despre ce inseamna comportament rasist: Masurile trebuiau luate, cu atit mai mult cu cit nu avem de a face cu primele manifestari de acest tip. Sanctiunile pe care organisme precum CNCD sau UEFA le-au administrat ar trebui sa genereze discutii despre atitudini acceptabile si neacceptabile pe stadioane. La cum judeca insa oficialii din fotbalul romanesc, ma astept sa primim reactii de genul: «Iar ne-au prins pe noi mai saraci» sau «Vad paiul din ochiul nostru, dar nu pe cel dintr-al lor». Ne vom considera in continuare victimele unor forte oculte. Fotbalul romanesc reprezinta in opinia lui Kivu o imagine cu contraste marite a intregii societati. Totul este mai putin atenuat in spatiul stadionului; aici lucrurile se petrec mult mai la vedere decit in restul societatii.

Sub lupa Europei

FARE (Football Against Racism in Europe) este un organism care lupta impotriva discriminarii din fotbal, la nivel european. Acesta monitorizeaza actele de rasism din tribune, teren sau vestiare. FARE supravegheaza atit fanii, cit si jucatorii, oficialii cluburilor sau antrenorii. Asociatia s-a nascut in luna februarie a anului 1999 la Viena, din initiativa unor grupuri de suporteri europeni, reunite alaturi de cluburile de fotbal si de asociatii ale jucatorilor. Dorinta era dezvoltarea unei strategii comune de lupta impotriva rasismului si a xenofobiei. Reteaua FARE numara 13 organizatii europene, precum si un plan comun de actiune. In perioada 13-25 octombrie se desfasoara Saptamina Actiunii FARE.

Fotbal de rasa superioara

Articolul 2 din statutul UEFA afirma ca printre obiectivele asociatiei se numara promovarea fotbalului in Europa in spiritul pacii, al intelegerii si al fair-play-ului, fara vreo discriminare pe considerente politice, de gen, de religie sau de rasa. Cu toate acestea, forul european a consemnat nu mai putin de 24 de episoade similare celui petrecut la meciul dintre Steaua si Shelbourne. Cei mai cunoscuti pentru manifestarile rasiste sint fanii echipei italiene Lazio Roma, formatie sanctionata de patru ori pentru pancarte si insulte rasiste. Real Madrid a fost, de asemenea, amendata cu 9.780 de euro pentru sloganurile si saluturile naziste din cadrul unei partide cu Leverkusen, desfasurata pe 23 noiembrie 2004.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea