Social

#dex #romi #protest

Rasism in DEX? Romii acuza definitia cuvantului tigan: "Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele"

Mai multe ONG -uri solicita modificarea unei definitii din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Una dintre explicatiile cuvantului "tigan" este "Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele".

Reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", ai Asociatiei Romilor " Egalitate de Sanse " Tulcea si ai Asociatiei ACCEPT spun ca definitia este o identificare discriminatorie si tendentioasa, care promoveaza stereotipuri negative in legatura cu minoritatea roma.

"Consideram ca echivalarea termenului "rom" cu termenul "tigan" si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul "tigan", omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele) constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei", a declarat directorul executiv al Agentiei "Impreuna", Gelu Duminica, citat de EVZ.ro.

Organizatiile cer "sanctionarea Academiei Romane si a Institutului Iorgu Iordan, obligarea acestora la prezentarea de scuze publice si precizarea pozitiei lor institutionale".

DEX este elaborat de Institutul Iorgu Iordan, sub egida Academiei Romane. ONG-urile spun ca definitia cu caracter peiorativ si "profund discriminator" nu a aparut in editiile mai vechi ale dictionarului.

Crezi ca definitia cuvantui "tigan" din DEX ar trebui modificata?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea