Social

Rapiti din cartierul de unde a disparut si Giuliana Sgrena

Un hotel ieftin, intr-o zona nesigura: asa arata locul in care au fost dusi ziaristii romani la Bagdad.
Hotelul Flower Land, unde erau cazati ziaristii romani, se afla intr-o zona rezidentiala a Bagdadului, cunoscuta sub numele Jadriyah, aceeasi in care a fost rapita jurnalista italiana Giuliana Sgrena. Afluenta strainilor in cartierul Jadiryiah si lipsa securitatii specifice zonei verzi expune aceasta zona actiunilor teroriste soldate cu luari de ostatici. Aici se cazeaza, de obicei, strainii, deoarece in zona verde nu exista hoteluri, si este pazit de doua sectii de politie. Flower Land este un hotel ieftin si nu este considerat foarte sigur. In spate exista un mare loc viran, unde nu e bine sa calci. Flower Land este situat vizavi de un hotel cu un bun renume, Hamra, tot timpul plin de oameni de afaceri straini si ziaristi si, de aceea, bine aparat - dar si tentant pentru rapitori. Rapirea jurnalistilor de la Prima TV si Romania libera e similara cu o alta rapire atipica, cea a unei femei-reporter indoneziene si a unui cameraman de aceeasi nationalitate, pe 18 februarie 2005. Rapitorii de pe ambele materiale sint in numar de doi, incadreaza ostaticii ca si in imaginile cu jurnalistii romani si poarta tot doua esarfe pe cap, una alba, alta rosie. Alte similitudini: lipsa simbolurilor religioase si faptul ca si Marie-Jeanne Ion, si jurnalista indoneziana au capul acoperit cu basmale, in contrast cu alte femei rapite. In ambele cazuri, rapitorii nu au avut revendicari de ordin politic sau financiar. Gruparea Armata Mujahedinilor, care i-a rapit pe indonezieni, a afirmat doar ca investigheaza motivul pentru care jurnalistii se afla in Irak. Daca asemanarea se dovedeste adevarata, s-ar putea ca soarta jurnalistilor romani sa coincida cu cea a indonezienilor, eliberati in cele din urma.
Rapiti in Al Mansour

Un receptioner al hotelului Flower Land ne-a spus ca, potrivit informatiilor din ultimele zile, rapirea s-ar fi produs la 3-4 kilometri nord-vest de hotel, in cartierul Al Mansour. Sursa citata sustine ca hotelul are asigurata securitatea, dar ca ziaristii nu se aflau in perimetru. Intrebat daca il cunostea pe Mohammad Munaf, receptionerul initial a negat, apoi a confirmat, pentru ca in cele din urma sa spuna abrupt ca nu stie nimic. (L.D.)
Ultimele ore de libertate

Impreuna cu Ambasada Romaniei din Bagdad, Prima TV a incercat ieri sa reconstituie ultimele ore de libertate ale celor trei ziaristi romani. Potrivit postului de televiziune, in prima parte a zilei de luni acestia au fost insotiti de angajati ai ambasadei, despartindu-se de acestia la ora 14.00, cind au mers la hotelul in care erau cazati. La ora 17.00 au avut o intilnire cu un grup de la Camera de Comert Romano-Irakiana, de la aceasta intilnire plecind la ora 19.10. Zece minute mai tirziu s-au intilnit cu un fost ministru irakian pentru un scurt interviu, iar la 19.40 s-au indreptat neinsotiti catre hotel. Contactul cu rapitorii s-ar fi produs la 19.45, acestia intervenind cu trei masini de teren .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea