Social

Ramasitele pamantesti ale Monicai Lovinescu vor fi repatriate

Trupul Monicai Lovinescu va fi incinerat joi la Paris, iar ramasitele sale vor fi repatriate, conform dorintei acesteia prevazuta in testament, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat Mihai Gheorghiu de la Ministerul Afacerilor Externe.

Trupul neinsufletit al Monicai Lovinescu va fi depus la Biserica Romana din Paris si incinerat joi, in cadrul unei ceremonii la care va fi prezent, din partea Guvernului Romaniei, secretarul de stat Mihai Gheorghiu, seful Departamentului pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Conform dorintei Monicai Lovinescu, prevazuta in testamentul acesteia, ramasitele sale pamantesti vor fi repatriate, a spus Mihai Gheorghiu.

Monica Lovinescu, critic literar, jurnalist si cunoscut comentator de radio, a decedat, duminica noaptea, la Paris, oras in care traia din 1947.

Monica Lovinescu, fiica criticului literar Eugen Lovinescu , s-a nascut la Bucuresti la 19 noiembrie 1923. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii bucurestene. Timp de un an de zile a fost asistenta lui Camil Petrescu la seminarul de Arta dramatica (1946-1947), plecand apoi la Paris cu o bursa a guvernului francez. Dupa abdicarea Regelui Mihai , in decembrie 1947, si a degradarii accelerate a situatiei din tara, prin instalarea regimului comunist, in primele zile ale anului 1948, a cerut azil politic in Franta.

In Franta a facut parte din cateva companii teatrale de avangarda, a semnat, in colaborare, regia unor spectacole, a lucrat la o agentie literara franceza. Intre anii 1951-1975 a realizat numeroase emisiuni literare si muzicale la Radiodifuziunea franceza.Din 1962 a inceput colaborarea la Radio Europa Libera, unde, din 1967, a realizat emisiunea saptamanala „Teze si antiteze la Paris”, alaturi de „Actualitatea culturala romaneasca”.

monica lovinescu a devenit in aceasta perioada, alaturi de sotul sau, Virgil Ierunca, una dintre personalitatile centrale ale exilului romanesc, una dintre vocile cele mai autorizate ale criticii literare romanesti, prin intermediul unei activitati critice aparte, cea radiofonica.

Sustinuta si apreciata de critici literari, inainte de 1989, pentru cronicile sale radiofonice, apoi, pentru cronicile istorice ce alcatuiesc volumele de memorialistica publicate dupa 1990 in tara, despre Monica Lovinescu, regretatul George Pruteanu remarca in 1991, intr-un articol din “Romania literara” ca “pronunta, la microfonul ei, adevaruri pe care le gindeau sau le consimteau majoritatea carturarilor si literatilor cu capul pe umeri, dar pe care nu le puteau impartasi decat apropiatilor desi, e cert, Puterea stia prea bine ce e in capul lor”.

In 1990 a revenit in tara, pentru prima oara de la plecarea in Franta, in urma cu peste 40 de ani. Monica Lovinescu a fost numita ca membru in Comisia prezidentiala condusa de politilogul Vladimir Tismaneanu , creata la initiativa Presedintiei Romaniei in aprilie 2006 pentru a studia si redacta un raport pentru condamnarea oficiala a  comunismului de catre presedintele Traian Basescu, prezentat in Parlament in decembrie 2006.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea