Social

#facturi gaze #raluca turcan #gaze

Raluca Turcan a facut anuntul! Ce categorie de romani vor primi ajutor pentru plata facturilor la gaze

Pretul gazelor se va dubla din luna octombrie, iar multi romani vor fi in imposibilitatea de a-si plati datoriile daca nu primesc ajutor financiar si de la stat. Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anuntat ca persoanele cu venituri mici si anumiti pensionari vor primi ajutor in acest sens.

 

Anul acesta, sumele de la de stat anul acesta vor fi de sase ori mai mare decat cele de anul trecut. Astfel, o persoana singura cu venituri mici va primi in fiecare luna un ajutor de 1450 de lei, pe cand un membru de familie va primi suma de 810 de lei.

”Intrucat pe tipuri de energie avem tipuri diferite de referinta – si in acelasi timp in functie de nivelul de venit – compensarea se face invers proportional, intre 10% si 100%. Pentru un pensionar cu pensia minima sociala, de exemplu, daca ajutorul de incalzire pe legislatia in vigoare era de 100 de lei pe intregul sezon rece, pe Legea consumatorului vulnerabil pe tot anul – sezon rece plus extrasezon – sprijinul din partea statului va fi de peste 600 de lei, deci de sase ori mai mare. Cei cu veniturile cele mai mici beneficiaza de compensarea cea mai mare.

Plafonul pe care noi l-am stabilit – inca in discutie – este de 1.450 lei pentru o persoana singura si 810 lei pentru membru de familie. Am avea in total aproximativ 500.000 de gospodarii care vor fi sprijinite.

Va fi o iarna dificila si imi pare foarte rau ca romanii nu au fost pregatiti din timp pentru aceasta perioada mai dificila. Aceste cresteri de preturi – si la alimente, si la facturi – puteau fi anticipate, de aceea noi am si pregatit acest proiect de lege. La energie am avut liberalizarea preturilor, care trebuia facuta cu 2 ani in urma”, a aratat ministrul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea