Social

Radu Timofte confirma distrugerea dosarelor fostei Securitati

Dosarele fostei Securitati tinute la secret de SRI contin o serie de informatii delicate. Acestea se refera la agentii fostei URSS din Romania sau firmele din strainatate care au colaborat cu Securitatea, dupa cum a confirmat chiar intr-un interviu acordat postului public de radio. Mai mult, directorul SRI a recunoscut ca in 1989 au fost distruse 100.000 de dosare ale fostei Securitati si nu a respins ideea ca printre acestea sa fie si dosare ale unor oameni politici.

Radu Timofte sustine ca SRI nu detine atat de multe dosare de politicieni incat acest fapt odata dezvaluit sa bulverseze societatea. Intr-un interviu acordat Mediafax, Radu Timofte afirma ca SRI ar fi predat 10.000 de dosare pe baza cererilor membrilor CNSAS, iar anul trecut a predat peste 1,3 milioane de dosare.

In jur de 100.000 de dosare sunt clasificate sub argumentul ca tin de siguranta nationala, sustine directorul SRI. Cifra este insa contestata de Constantin Ticu Dumitrescu , membru in Colegiul CNSAS, care sustine ca este vorba de peste 870.000 dosare.

Subiectul extrem de delicat a fost reluat intr-un interviu acordat postului public de radio. Radu Timofte a incercat sa evite raspunderea CSAT pentru secretizarea unor dosare. "Este drept ca toate dosarele considerate de siguranta nationala au fost analizate de catre Comisiile mixte SRI-CNSAS in perioada 2000-2005. Pentru toate aceste documente exista procese-verbale si ele sunt semnate de catre membrii ambelor comisii, deci si de la SRI, si de la CNSAS."

Timofte sustine ca SRI nu ar avea evidenta tuturor dosarelor fostei Securitati: "In timpul acelei predari masive de dosare catre CNSAS, am gasit si dosare care nu erau in nici o evidenta a SRI, nici in evidenta electronica si nici in evidenta de mana, sa-i spunem, pe hartie. Aceasta nu ne-a impiedicat sa predam aceste dosare, nefiind de siguranta nationala, catre CNSAS".

Timofte a venit cu o serie de explicatii si pentru dosarele care nu au fost predate CNSAS. El a sustinut ca acestea s-ar referi, in principal, la actiuni de contraspionaj, inclusiv rezultatele supravegherii ambasadelor de la vremea respectiva si a consulatelor straine la Bucuresti, dar si a diplomatilor care erau in cadrul ambasadelor respective. Aici apar cateva semne de intrebare. Anterior, Timofte scapase porumbelul si declarase unui post de televiziune ca "este posibil ca unii politicieni sa aiba legaturi cu anumite ambasade si inclusiv acele ambasade sa nu doreasca sa fie cunoscute aceste legaturi". Or, in aceste conditii nu vor fi lamurite niciodata, de catre o institutie oficiala a statului, acuzatiile la adresa unor oameni politici ca ar fi actionat ca agenti ai fostei Uniuni Sovietice.

De altfel, Radu Timofte face referire si la acest subiect: "Tot ca documente create de fosta Securitate si care sunt la siguranta nationala as vorbi despre fosta Unitate 110, care se ocupa de contraspionajul pe tarile socialiste, in special pe tarile fostei URSS. Aici este vorba de agenti infiltrati, legaturile romanesti ale acestora in Romania si multe alte probleme. Noi intelegem ca sunt si alte interese in a scoate aceste dosare din Arhivele SRI-ului, dar vom tine si vom incerca sa-i convingem pe cei de la CNSAS ca astfel de documente nu pot fi facute publice, cel putin o perioada buna de timp". Cu alte cuvinte, ramane secreta lista agentilor sovietici in Romania.

Afacerile Securitatii in strainatate, protejate cu grija

Radu Timofte se arata grijuliu si cu firmele din strainatate care lucrau cu regimul comunist: "As mai putea sa mai dau doar cateva exemple din multe altele, si ma refer la dosare privind societati economice, societati economice care exista si acum in strainatate si care au avut legatura cu fosta Securitate. Nu cred ca am face un serviciu tarii respective si societatii respective in a deconspira anumite lucruri".

Insa regimul comunist din Romania a pompat sume imense de bani in actiuni propagandistice, dar si in alte tipuri de operatiuni in strainatate, iar acum sunt secrete aceste date. Ar intelege romanii prea repede ca pomparea unor bani, de exemplu, in edituri din strainatate este una din cauzele saraciei lor?

In plus, "avem documente privind instruirea in cadrul Directiei Securitatii Statului a unor cadre straine de informatii. Acesti oameni functioneaza ca ofiteri de informatii in tarile respective si nu cred ca am aduce un serviciu relatiilor bilaterale cu aceste tari daca vom divulga numele acestor persoane". Insa Timofte omite un amanunt important A_ din ce tari erau agentii instruiti de Securitate...

De asemenea, unele din aceste dosare se refera la spionajul agentilor altor tari pe teritoriul Romaniei, dar sunt si dosare privind activitatile de cifrare, de descifrare a unor documente. "Nu cred ca acestea pot face obiectul unor studii din partea CNSAS-ului." Alte dosare secretizate s-ar referi la problematica antiterorista. "Este vorba de persoane straine urmarite si care acum probabil sunt urmarite si pe teritoriile altor tari. "

Unele documente... s-au ratacit in '89

Radu Timofte a confirmat distrugerea dosarelor din 1989. "Mai pot spune ca in cursul evenimentelor din decembrie '89 au fost distruse sau chiar au fost sustrase de persoane necunoscute nici pana astazi, care au patruns in unele sedii ale Securitatii, si ne amintim cu totii ce era la vremea respectiva, circa 100.000 de dosare pastrate in fisetele ofiterilor. Era vorba, de fapt, despre cazurile in lucru. O parte a ofiterilor a distrus din proprie initiativa sau la initiativa sefilor directi dosarele pe care le aveau in lucru.

Numai la sediul Securitatii Judetene Sibiu au ars aproximativ 40.000 de dosare, datorita tirului executat de o unitate MApN din apropiere." Totusi, el a spus ca nu ar fi fost vorba de o decizie in acest sens. "Dar din relatarile ofiterilor de Securitate si din evidente nu rezulta existenta unui ordin oficial de distrugere a unor astfel de documente." Au disparut si alte documente: "Mai pot spune ca poate s-au ratacit unele dintre aceste documente, amintindu-ne ca atunci, in decembrie '89, intreaga arhiva a Securitatii a fost preluata de Ministerul Apararii Nationale , iar atunci cand s-a facut predarea arhivei catre SRI nu s-a facut in baza unei evidente clare, fiindca nu s-a stiut exact ce s-a luat si ce s-a dat inapoi. Ni se cere noua o evidenta clara acum. Am vrea sa o avem, am fi noi primii interesati sa avem aceasta evidenta clara, dar din pacate ea nu exista".

Legea tacerii

Radu Timofte a incercat sa ocoleasca subiectul delicat al distrugerii dosarelor unor politicieni. "Eu nu cred ca cineva poate sa distruga un dosar care este luat in evidenta. Daca au fost dosare care nu au fost luate in evidenta si cineva a stiut acest lucru, dar nu vad cine ar fi stiut ca acel dosar nu este luat in evidenta, atunci, sigur, se putea distruge dosarul respectiv. Si nu cred ca este bine sa ne rezumam doar la politicieni cand spunem acest lucru. Sunt si multe alte categorii de persoane care au avut posibilitatea sa-si vada si sa-si ia dosarul de la Securitate atunci, in decembrie '89. Nu mai stiu daca l-au inapoiat acum."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea