Social

Quinta sparta pentru Bucuresti

Avem cinci candidati cu sanse in cursa pentru Primaria Capitalei. Nu se stie daca vor candida toti. Surprize s-au mai vazut. Pina pe 30 aprilie, aceasta este oferta politicului pentru Bucuresti.

52 de ani, nascut la 26 iulie 1956, in satul Petrileni, judetul Bihor. Este casatorit cu Margareta Violett Blaga si are doi copii, Sebastian si Agathe.

Functii : Secretar general al Partidului Democrat-Liberal (PD-L), senator in Parlamentul Romaniei.

Puncte vulnerabile: Este bucurestean de doar 28 de zile. Si-a cumparat un apartament in Bucuresti de la controversatul om de afaceri si lider UDMR, Verestoy Attila . Numele lui Blaga a fost vehiculat in mai multe afaceri dubioase precum rafinaria Petrolsub din Suplacu de Barcau si promovarea a doua hotariri de guvern in favoarea grupului NIRO.

Director de campanie electorala: Liviu Negoita, primarul sectorului 3.

Campania va fi facuta de firma GMP a lui Felix Tataru, aceeasi firma care a lucrat si la campania electorala a lui Traian Basescu sau Adriean Videanu, pe vremea in care Blaga conducea campania celor doi.

Proiecte: Continuarea proiectelor incepute de actualul edil Adriean Videanu, trecerea metroului din subordinea Ministerului Transporturilor in cea a municipalitatii sau continuarea proiectului Zona Metropolitana Bucuresti.

Miron Mitrea

52 de ani, nascut la 8 august 1956, in Sighisoara, judetul Mures. Este casatorit cu Manuela Mitrea si are patru copii.

Functii si activitati politice, in prezent: Director de campanie a PSD, deputat in Parlamentul Romaniei.

Puncte vulnerabile: A fost cercetat de procurorii Anticoruptie pentru contractul autostrazii Bechtel, acuzatia fiind ca bugetul de stat a suferit un mare prejudiciu. A fost de asemenea cercetat de procurorii DNA pentru acuzatia ca, in perioada 2001-2004, ar fi fost mituit cu lucrari de renovare si extindere a casei din Baneasa, detinuta de mama sa, Viorica Mitrea, in valoare de 3,5 miliarde de lei vechi.

In perioada in care a condus Ministerul Transporturilor, sub premierul Adrian Nastase, Miron Mitrea a fost acuzat de presa ca a utilizat banii publici pentru infiintarea unui post de televiziune la Constanta.
Director de campanie electorala: Viorel Hrebenciuc, ca sef de campanie a PSD.

Proiecte: Nu se cunosc. Deocamdata, Miron Mitrea nu a fost anuntat oficial drept candidat al PSD pentru Primaria Capitalei.

Ludovic Orban

Are 45 de ani, nascut la 25 mai 1963, in Brasov. Este casatorit cu Mihaela Orban si are un copil, Tudor-Andrei (8 ani).

Functii si activitati politice, in prezent: Vicepresedinte PNL si lider al PNL Bucuresti, ministrul Transporturilor

Puncte vulnerabile: A fost implicat intr-un accident rutier in decembrie 2007 si, in ciuda faptului ca s-a dovedit ca a lovit o fetita, nu a patit nimic. Candideaza din partea PNL, partid care pleaca cu sansa a treia in alegeri.

Este perceput ca adversar feroce al lui Traian Basescu, astfel ca s-ar putea sa nu primeasca voturile simpatizantilor lui Basescu neinregimentati in PD-L. Consultanta politica ii este asigurata de firma lui Dan Andronic, conform contractului mai amplu de consultanta cu PNL. Orban are, de asemenea, o echipa proprie de consultanti politici, formata dupa ce a devenit ministru.

Proiecte: Rezolvarea aglomeratiei din trafic (program in 20 de puncte); fluidizarea transportului in comun (culoarul unic); reducerea poluarii/marirea spatiilor verzi; mutarea unor centre industriale dincolo de centura Bucurestiului).

Cozmin Gusa

Are 37 de ani. Este nascut la 2 iulie 1970, in Cimpia Turzii, Cluj . Este casatorit cu Gabriela Gusa si are 2 copii - Andrei (10 ani) si Daria (4 ani).

Functii si activitati politice, in prezent: Presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), deputat in Parlamentul Romaniei.

Director de campanie: Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN; campania va fi facuta de agentia de publicitate Leo Burnett, prin Bogdan Naumovici, creative director.

Puncte vulnerabile: Este cu siguranta cel mai traseist om politic dintre toti candidatii la primarie. Migratia politica: 2001-2003 PSD, 2004-2005 PD, 2005 - prezent PIN; nu are sustinerea unui partid puternic; lipsa experientei in administratie; discurs prorus; se bucura de sustinerea MISA, organizatie asupra careia planeaza suspiciuni de interferenta cu legea

Proiecte: Refacerea sistemului de incalzire; mutarea Garii de Nord la Chitila ca solutie la criza locuintelor

Sorin Oprescu

Sorin Oprescu are 57 de ani, este bucurestean prin nastere, divortat, are un fiu, Mircea Sorin Oprescu, medic, la fel ca tatal sau.

Functii: presedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti, senator in Senatul Romaniei.

Candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei nu este certa, din cauza indeciziei liderilor PSD. Daca va candida, ca independent, Sorin Oprescu va fi sustinut financiar de omul de afaceri Costel Bobic, potrivit declaratiilor acestuia.
Oprescu este avantajat in cazul unei candidaturi, chiar si ca independent, de sondajele de opinie care ii dau cele mai mari sanse sa ajunga in al doilea tur al alegerilor si sa cistige.

Un punct slab pentru candidatul Sorin Oprescu ar fi dat de cele doua esecuri pe care le-a suferit in aceeasi postura, in competitia pentru Primaria Capitalei, in 1998 si in 2000. In plus, daca senatorul nu va reusi sa intruneasca votul conducerii PSD pentru a putea reprezenta partidul in campania electorala, va avea de infruntat opozitia propriilor colegi de la organizatia PSD Bucuresti, fiind lipsit de suportul logistic si uman al filialei.

Intrebarea zilei la PSD: eu cu cine votez?

PSD nu s-a hotarit inca pe cine arunca in batalia electorala la Primaria Capitalei.

Vanghelie renunta la candidatura, dar numai cu o conditie: sa candideze Mitrea. Miron Mitrea vrea sa candideze, dar numai daca nu candideaza Sorin Oprescu ca independent. Oprescu nu renunta decit cu conditia sa renunte Vanghelie. Acesta este cercul vicios in care se invirte conducerea PSD, incapabila sa gaseasca o solutie definitiva pentru Primaria Capitalei.

Geoana si Mitrea s-au intilnit din nou ieri la sediu, pentru discutii pe aceeasi tema, deoarece Oprescu anuntase ca il bate gindul tot mai serios sa candideze independent. Mitrea, al carui nume a fost aruncat marti la presa ca aproape sigur candidat, a dat inapoi, spunindu-le colegilor ca el nu mai vrea sa-si puna cariera politica la bataie daca Oprescu rupe voturile PSD candidind independent.

„Eu sint convins ca PSD nu va avea doi candidati. Nu putem merge cu doua candidaturi. Nu cred ca un om serios se poate juca astfel cu candidaturile“, a declarat Miron Mitrea, citat de MEDIAFAX. Acesta a precizat ca el, ca sef de campanie, „va lucra cu orice candidat ii va trimite PSD Bucuresti“.

Geoana a declarat ca va discuta in zilele urmatoare cu Oprescu. „Trebuie sa avem o discutie ca intre colegi. Pina la urma, cred ca nu e nimeni atit de orbit de politica incit sa nu isi dea seama ca interesul partidului trebuie sa primeze“, a spus el.

Nu mai exista insa foarte mult timp pentru discutii si negocieri , deoarece miine va avea loc sedinta Comitetului Executiv al PSD, care trebuie sa decida definitiv cine va intra in cursa pentru Primaria Capitalei. Potrivit Statutului, propunerea trebuie sa vina din partea organizatiei PSD Bucuresti, care isi va intruni forul de conducere, probabil in cursul zilei de astazi.

Vicepresedintele PSD Bucuresti Madalin Voicu sustine ca organizatia va avea de ales intre Vanghelie, Mitrea sau Diaconescu. Si Sorin Oprescu este o optiune pentru candidatura din partea PSD, dar numai daca in aceste ultime zile doctorul „cade la pace“ cu Vanghelie. (Adriana Dutulescu)

Outsiderii ce tintesc Primaria Capitalei

PNTCD Si PNG-CD merg pe mina vicepresedintelui taranist Aurelian Pavelescu . Intrat in viata politica in 1990, avocatul Aurelian Pavelescu a schimbat, in 18 ani, cinci partide. Toate de dreapta.

A fost membru al PNL pina in 1992, presedinte al Partidului Dreapta Nationala pina in 1996, parlamentar PD din 2004, vicepresedinte PIN din 2005 si, in cele din urma, vicepresedinte PNT-CD din 2006. Pavelescu are 34 de ani, este casatorit si are un copil.

Codrin Stefanescu este candidatul Partidului Conservator. Ales deputat PRM in 2000, Stefanescu a migrat la PSD in 2001 si, ulterior, la PC. Un alt candidat pentru Primaria Bucuresti este deputatul independent Nati Meir.

Intrat in Parlament pe listele PRM, Meir a trecut pentru scurt timp prin PD, fiind de-a lungul timpului subiectul mai multor controverse juridice legate de averea sa si de o presupusa mostenire de mai multe zeci de milioane de euro, precum si de o serie de afaceri derulate de unele firme ale sale.

Alti trei candidati la Primaria Bucuresti vor veni din partea PRM, Partidului Ecologist Roman si din partea Partidului Alianta Socialista.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea