Social

Putin si Gaddhafi – parteneri in afaceri cu arme si energie

Gazprom ar putea incepe exploatarile resurselor energetice din Libia. 

Presedintele rus Vladimir Putin vrea sa isi incheie mandatul stiind ca aproape toate problemele tarii au fost rezolvate, sau ca merg intr-o directie bine stabilita. In aceasta linie se inscrie si vizita istorica din Libia, inceputa ieri de „tar”, care ar trebui sa rezolve mai multe chestiuni ramase deschise intre cele doua tari si sa puna relatiile bilaterale pe un fagas „reciproc avantajos”, scrie presa rusa .

Putin s-a deplasat la Tripoli insotit de un numar impresionant de inalti oficiali si directori de companii, printre care se numara ministrul de externe, Serghei Lavrov, ministrul de finante, Alexei Kudrin, presedintele Gazprom, Alexei Miller , seful Rosoboronexport, Anatoly Isaikin, si presedintele Cailor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, noteaza Kommersant.

Prezenta acestora din urma demonstreaza ca vizita este una eminamente economica, cotidienele ruse speculand ca la mijloc este vorba despre o mare afacere cu arme si energie. Moscova ar intentiona sa stearga datoriile Libiei in valoare de 4,6 miliarde de dolari, daca aceasta tara este de acord sa cumpere armament rusesc in valoare de aceeasi suma, dar si sa permita accesul companiilor ruse la exploatarea vastelor zacaminte de petrol si gaze naturale.

Oficiali de la compania rusa de armament Rosoboronexport sunt siguri ca Putin va grabi semnarea noului contract, altfel “presedintele companiei nu ar merge in Libia doar pentru turism”. In plus, Rusia mai are ceva de oferit Libiei in afara de arme. Daca datoria nu este stearsa in contul noilor contracte de vanzare de armament, negociatorii se vor orienta catre industria energetica.

Gazprom, care a capatat deja dreptul de a exploata un zacamant in Libia, are interese mai mari aici. Cu ajutorul lui Putin, seful Gazprom, Alexei Miller, spera sa incheie o intelegere cu compania nationala petroliera libiana, privind exploatarea, transportarea si procesarea hidrocarburilor, operatiune in care Gazprom ar detine si o parte din actiuni.

Mai mult, Gazprom poate intra pe piata libiana facand schimb cu compania Eni din Italia – unde Putin se va opri dupa vizita de la Tripoli. Negocierile cu oficialii de la Eni au avut loc saptamana trecuta la Moscova, cu privire la cele 50% din actiuni detinute de aceasta companie la gazoductul GreenStream, care uneste campurile gazifere libiene Vafa si Bahr es Salam cu Sicilia.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea