Social

#south stream #nabucco #energie #summit #rusia #putin

Putin nu merge la reuniunea pe teme energetice de la Sofia

Vladimir Putin va boicota summitul energetic de peste doua zile, in semn de protest fata proiectul european de gazoduct Nabucco . Summitul se va desfasura pe 24 si 25 aprilie, in capitala Bulgariei.

Analistii politici sunt de parere ca la baza anuntului primului ministru rus privind refuzul de a participa la intalnirea de la Sofia se afla incercarea tarilor europene de a se desprinde de dependenta de gazele provenite din Rusia, prin construirea gazoductului Nabucco. Acest proiect, care a starnit discutii in contradictoriu intre europeni si conducerea de la Moscova, ar urma sa transporte gaze de la zacamintele din Azerbaidjan spre Europa, scazand astfel dependenta europeana de gazul rusesc.

Adevarul noteaza ca mai mult de zece tari si-au confirmat prezenta la Forumul energetic de la Sofia, printre acestea Armenia, Grecia, Croatia, Azerbaidjanul, Muntenegru, Serbia, Bosnia-Herzegovina, Qatarul dar si presedintele executivului european Jose Manuel Barroso . Potrivit presei ruse, Putin rus a decis sa nu se mai deplaseze in Bulgaria deoarece anticipeaza un atac asupra Rusiei si Turciei din partea celorlalte tari europene.

Proiectul Nabucco are si un contracandidat propus de Rusia, South Stream , un proiect propus pentru zona Balcanilor si Europei de Est si de Sud, care urmeaza sa fie construit de compania rusa Gazprom si firma italiana Eni. La acest proiect participa tari precum Grecia, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Austria, Italia, care insa incearca in acelasi timp sa-si diversifice sursele de aprovizionare pentru a nu depinde intru totul de gazele rusesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea