Social

#gaz ucraina rusia #putin site #vladimir putin

Putin explica de ce Ucraina trebuie sa plateasca pretul de piata pentru gazul rusesc

Rusia nu mai poate vinde Ucrainei gaz ieftin pentru ca furnizorii sai din Asia Centrala au marit preturile, a declarat premierul rus Vladimir Putin intr-o intalnire de joi cu presa straina , potrivit site-ului sau.

Intrebat de ce Rusia cere Ucrainei preturi europene la gaz, Putin a explicat: "As vrea sa va atrag atentia ca, in toti anii trecuti, noi am cumparat gaz din republicile din Asia Centrala - Turkmenistan , Kazahstan si Uzbekistan , am tranzitat gazul prin teritoriul nostru si l-am vandut Ucrainei. Pana acum am reusit sa cumparam gaz ieftin de acolo, insa din acest an a devenit imposibil. Tarile din Asia Centrala au trecut la relatii (de vanzare a gazului) cu Rusia la preturile aplicate pe piata europeana".

Putin a spus ca pretul mediu de import al gazelor din Asia Centrala pentru Rusia este de 340 de dolari pentru mia de metri cubi. "Daca este sa calculam costul livrarii pana la granita cu Ucraina, pretul va fi de 375 de dolari pentru mia de metri cubi", a spus el.

Premierul rus a precizat ca Gazprom a propus Ucrainei pretul de 250 de dolari pe mia de metri cubi, in anumite conditii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea