Social

PSD si PD-L si-au impartit Romania

Social democratii au cei mai multi sefi de Consilii Judetene , primari alesi din primul tur, consilieri locali si judeteni. „Suntem din nou cel mai important partid din Romania“, se laudau marti la unison liderii PSD Mircea Geoana si Miron Mitrea, la finalul primei sedinte BPN dupa alegerile locale.

Si democrat-liberalii se considera castigatorii scrutinului de duminica: „PD-L a obtinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor din intreaga sa istorie si, raportat la 2004, practic ne-am dublat votul politic“, a declarat marti presedintele PD-L, Emil Boc, citat de MEDIAFAX. El a completat ca, prin rezultatele obtinute, se dovedeste ca, pentru prima data, un partid invinge, de unul singur, PSD in alegerile locale.

La randul lor, liberalii prin vocea premierului Tariceanu isi vad partidul pe val si prevad decaderea contracandidatilor.„Ceea ce se constata este ca PD-L se dezumfla luna de luna. (...) Unde e contributia PLD nu se vede, decat probabil ca ii trage in jos. Fata de anul 2004 (PSD - n.red.), pierde definitiv puterea la nivelul administratiei locale, unde era o forta dominanta, scorul este mai degraba unul inertial, tendinta generala este una descendenta“, a spus ieri Tariceanu.

Cifrele par sa le dea dreptate social democratilor. Conform datelor de marti dupa-amiaza ale BEC, care centralizase datele din peste 90% din sectiile de votare, pesedistii au obtinut cel mai mare numar de presedinti de Consilii Judetene - 17, fata de 14 ai PD-L, pe locul trei clasandu-se PNL cu 5 sefi de Consilii Judetene, urmat de UDMR cu 4 si FDGR cu 1. Social democratii au obtinut si cel mai mare numar de voturi pentru Consiliul Judetean - 28,42%, secundati la o mica distanta de PD-L, la 28,20%.

Liberalii ocupa si aici pozitia a treia cu 18,92%, pe locul patru clasandu-se UDMR cu 5,54%. PSD a castigat si cel mai mare numar de primari din primul tur: 641, fiind urmati de PD-L, cu 450 de mandate, si PNL, cu 343 de primari. Pe urmatoarele pozitii s-au clasat UDMR - 146 de mandate, PC - 9, iar PNDC si FDGR cu cate 7 mandate.

Triumful social democrat este vizibil si la capitolul procente-mandate de consilieri locali obtinute: 30,16%. Democrat-liberalii sunt creditati cu 27,38%, liberalii cu 21,16%, iar UDMR cu 5,56%.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea