Social

#saakasvili #georgia #demisie #proteste

Protestele continua in Georgia: mii de georgieni vor demisia lui Saakasvili

A cincea zi de proteste s-a incheiat aseara in Georgia. Aproximativ 20.000 de georgieni au iesit in strada la Tbilisi, cerand demisia presedintelui Mihail Saakasvili . Agentiile de presa occidentale au anuntat ca manifestantii au anuntat ca vor instala instala corturi si nu vor pleca din strada pana cand presedintele isi va anunta plecarea de la conducerea tarii.

Protestatarii s-au impartit in doua parti – una care a protestat in fata Parlamentului, in locul obisnuit, si o alta, care a plecat catre sediul presedintiei, acolo unde au instalat tribune si au blocat intrarea in cladire. Conform Gandul, manifestantii si-au instalat circa zece corturi pentru a petrece noaptea in fata cladirii sefului statului, anuntand ca nu vor pleca de acolo pana la anuntul demisiei lui Saakasvili .

In plus, liderii opozitiei au anuntat ca vor instala celule pe strazile din Tbilisi pentru a-l umili pe Saakasvili. In aceste celule vor fi asezate personaje ale opozitiei, un astfel de prostest nefiind primul de acest fel in fosta tara comunista, acolo unde fratele unui lider al opozitiei a petrecut aproape trei luni intr-o celula improvizata, in care toate actele si gesturile sale au fost inregistrate si difuzate zilnic de o televiziune antiguvernamentala.

Protestele impotriva presedintelui georgian au inceput saptamana trecuta, atunci cand liderii opozitiei l-au acuzat de pierderi teritoriale si cresterea autoritarismului, in timp ce sprijinul SUA este tot mai redus. In primele zile ale protestului, zeci de mii de georgieni, condusi de liderii a 14 partide de opozitie s-au strans la Tbilisi pentru a cere demisia presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili.

Presa occidentala anunta ca pe lista nemultumirilor protestatarilor se afla pierderea Osetiei de Sud si a Abhaziei, in urma razboiului cu Rusia, precum si acuze privind declansarea acestui conflict chiar de catre presedintele georgian.

Mihail Saakasvili a fost ales pentru un al doilea mandat la conducerea Georgiei in ianuarie 2008, dupa ce a fost adus la putere in 2003 de " revolutia trandafirilor ", democratica si prooccidentala. Pana acum, toti presedintii georgieni, Zviad Gamsakhurdia si Eduard Sevardnadze, au fost inlaturati in urma protestelor de strada.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea