Social

#noul cod rutier #codul rutier # modificari cod rutier

Propuneri de schimbare a noului Cod Rutier din 2014

Dupa ce prima versiune a noului Cod Rutier a fost respinsa la inceputul lunii acesteia, MAI a publicat pe site-ul propriu o versiune revizuita in care s-a tinut cont de criticile aspre aduse anumitor prevederi insa care pastreaza amenzi destul de usturatoare pentru soferii care circula neregulamentar. Daca Codul Rutier in varianta revizuita va fi aprobat, viitorii soferi vor trebui sa se ghideze dupa noile prevederi atunci cand se pregatesc pentru examene prin intermediul chestionarelor DRPCIV sau studiind legislatia rutiera.

Principalele modificari aduse de Codul Rutier in varianta revizuita in legatura cu limitele de viteza sunt:

1. Suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 90 de zile si o amenda cuprinsa intre 720 si 1.600 de lei (9–20 de puncte amenda) daca se constata depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri.

2. Suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile si o amenda contraventionala cuprinsa intre 1.680 si 4.000 de lei in cazul in care limita de viteza este depasita cu mai mult de 60 km/h. Daca in urma depasirii vitezei cu mai mult de 60 de km/h rezulta un accident fara victime, amenda va fi cuprinsa intre 4.080 si 9.600 lei, iar permisul se suspenda pentru un an, iar in cazul in care depasirea vitezei cu peste 60 km/h este corelata cu un accident din care au rezultat si victime, amenda ramane aceeasi, dar perioada de suspendare a permisului de conducere creste la doi ani.

3. Pe unele sectoare de drum din interiorul localitatilor pe care se circula intr-un singur sens si unde conditiile de trafic o impun, administratorii drumului pot stabili limite inferioare de viteze dar nu mai mici de 10 km/h pentru tramvaie si 30 km/h pentru autovehicule. Aceeasi prevedere este valabila si pe sectoare similare de drum din afara localitatilor, numai ca in aceste cazuri este necesar avizul Politiei iar limita de viteza nu poate fi scazuta sub 50 km/h.

Codul Rutier in varianta revizuita aduce de asemenea modificari si in ceea ce priveste concentratia de alcool din sange sau din aerul expirat. Astfel, o concentratie de sub 0,2 g/l de alcool pur in sange devine legala si nu va mai fi considerata contraventie. Totodata, conform noilor prevederi, o concentratie de 0,2 – 0,5 g/l de alcool pur in sange sau de 0.15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat va fi considerata contraventie si se va pedepsi cu 21-50 puncte amenda dar si cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 180 de zile. Depasirea limitei de 0.5 g/l de alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

O alta prevedere care cu certitudine va duce la cresterea nivelului de siguranta in trafic (invata de aici toate regulile de circulatie) este aceea prin care se interzice conducerea autovehiculelor sau tramvaielor de catre o persoana care a consumat droguri sau medicamente psihotrope.

In noua varianta a proiectului se mai prevede si faptul ca soferii care nu acorda prioritate, care depasesc sau care nu respecta culoarea rosie a semaforului si care sunt implicati in accidente din care rezulta pagube materiale, vor primi 9-20 puncte amenda iar permisul de conducere le va fi suspendat pentru maxim 3 luni.

Reglementarile referitoare la plata amenzilor primite de catre contravenienti au ramas aceleasi ca si in prima propunere: amenda trebuie platita in termen de 30 de zile. In caz contrar, in termen de 5 zile de la expirarea termenului de plata, Politia Rutiera intocmeste dispozitia de suspendare a permisului de conducere care va fi comunicata persoanei vizate. Suspendarea permisului intra in vigoare la 15 zile dupa comunicarea dispozitiei de suspendare.

Codul Rutier in ultima varianta propusa de MAI arata si faptul ca amenzile vor fi platite intr-un cont unic deschis la Trezorerie si ca banii vor ajunge ulterior la primarii.

Victor Ponta, premierul Romaniei, a anuntat ca proiectul va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a se analiza posibilitatea ca noul Cod Rutier sa fie aplicat mai repede.

Toate aceste schimbari se vor reflecta inclusiv in noile variante de teste DRPCIV care vor trebui reactualizate conform modificarilor aduse Codului Rutier. Cursantii scolilor de soferi vor trebui sa invete dupa noile reguli si sa aiba grija sa nu se pregateasca dupa manualele vechi sau prin intermediul site-urilor neactualizate pentru a isi pastra sansele de trecere a examenului teoretic fara emotii.

Sursa foto: rovinietaelectronica.ro

Publicitate

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea