Social

# obligatie copii # pensie de intretinere #proiect de lege #copii

Proiect de lege: Copiii, obligati sa le plateasca parintilor pensie de intretinere la batranete!

Un nou proiect de lege starneste controverse! 77 de deputati si senatori, cei mai multi din partidul aflat la guvernar, au propus spre promulgare Legea recunostintei intre generatii", care ii obliga pe romani sa-si sustina financiar parintii aflati in nevoie.

Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor in data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat in Biroul Permanent si inaintat la Senat, potrivit Libertatea.

In noul Cod Civil exista pensia de intretinere, dar nu este o prevedere expresa care sa oblige la intretinerea parintilor. Aceasta putea fi obtinuta doar prin decizie judecatoreasca.

Cine va primi bani de la copii

Articolul din proiectul de lege se numeste "obligatiile copiilor majori de a-si intretine parintii" si introduce obligativitatea copiilor apti de munca sa-si intretina "parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material."

"Daca nu exista un contract scris ori testament privind intretinerea parintilor inapti de munca sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvare pe judecatoreasca fiind ultima solutie de urmat," prevede proiectul de lege.

Instanta va stabili suma pe care copiii o vor plati

Pensia de intretinere se va stabili de catre instanta, "tinandu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante."

In cazul bolilor grave, a handicapului sever, mutilare sau alte dizabilitati, copiii pot fi obligati de instanta sa plateasca o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru ingrijirea parintilor. Prevederile se aplica si in cazul bunicilor si strabunicilor.

Pedepse cu inchisoare

Neindeplinirea acestora se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. In cazul in care pensia stabilita de judecatori nu este platita vreme de doua luni, copiii risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea