Social

Programul de pregatire pentru managementul dezastrelor

Centrul de Pregatire al Societatii Romane de Radiocomunicatii de la Tancabesti a gazduit, luni, deschiderea oficiala a Atelierului subregional pentru Republica Moldova, Romania si Ucraina, ce face parte din cadrul "Programului de Pregatire pentru Managamentul Dezastrelor".

Evenimentul, ce se desfasoara pe parcursul a trei zile, este organizat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), in colaborare cu Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN-OCHA) si Comandamentul Protectiei Civile ( CPC ) si se integreaza in actiunea demarata de Initiativa de Prevenire si Pregatire impotriva Dezastrelor (DPPI), Masa de lucru III, din cadrul Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, de reducere a efectelor dezastrelor in regiune.

Programul are ca scop realizarea unei platforme de formare a competentelor necesare in situatii de criza, pericole si dezastre, pentru statele membre ale ONU. De acest program de pregatire au beneficiat pana in prezent 6.000 de participanti.

Colonelul Liviu Viorel Nemes, comandantul Comandamentului Protectiei Civile, a declarat, in deschiderea acestui program, ca Romania a suferit "inundatii severe, dar si dezastre cum ar fi deversarea de cianura de la Baia Mare si "tornada" de la Facaeni, accidentul de la Metadet Falticeni, din anul 2001, care a condus la poluarea cu cianuri si amoniu a raurilor Somuzul Mare si Siret. Potrivit sefului CPC, acestea sunt cele mai grave accidente tehnologice care au avut urmari asupra mediului, prin contaminarea apelor de suprafata, a apelor freatice si solului, sau prin mortalitate piscicola, distrugere de microfauna si flora. Colonelul Liviu Viorel Nemes a subliniat ca vulnerabilitatea la astfel de accidente este in crestere, iar industriile, precum cea a mineritului, chimica, metalurgica, a cimentului reprezinta "o sursa de risc ce nu trebuie neglijata si asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia pentru a lua masurile necesare ca astfel de accidente sa nu se mai intample".

Scopul atelierului este acela de a stabili strategii comune, a face schimb de experienta si a imbunatati cooperarea privind managementele dezastrelor atat la nivelul regional, cat si la nivel national, prin reunirea la masa de lucru a structurilor implicate cum ar fi Ministerul Administratiei si Internelor, Protectia Civila, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii, organizatii neguvernamentale si agentii ale ONU.

"Pentru a fi pregatiti sa infruntam astfel de situatii, pentru a sti cum sa interactionam si sa conlucram atat la nivel national, cat si international, este nevoie de programe de pregatire cum este acest program deschis astazi la Tancabesti", a spus ambasadoarea Soknan Han Jung, reprezentant rezident al PNUD, coordonator de programe ONU de pregatire pentru managementul dezastrelor.

La randul sau, Dusan Zupka, coordonator Afaceri Umanitare in cadrul UN-OCHA, a amintit faptul ca dezastrele si urgentele complexe apar pretutindeni in lume si, chiar si beneficiind de o tehnologie avansata, doar unele dintre ele pot fi prevazute si prevenite.

"Numarul populatiei aflate in pericol a crescut recent cu 70-80 milioane pe an, fapt care, combinat cu vulnerabilitatea crescanda in fata dezastrelor comunitatilor, tinde sa reduca, la toate nivelurile, capacitatea mecanismelor de a face fata unor asemenea situatii de criza", a adaugat Dusan Zupka.

Principalele teme de discutie ale atelierului sunt legate de probleme privind gestionarea inundatiilor si poluarilor accidentale cu efecte transfrontaliere. De asemenea, participantii vor fi familiarizati cu principiile de functionare a echipei Natiunilor Unite pentru Managementul Dezastrelor, cu rolul si responsabilitatile ONU in actiunile de planificare, interventie, limitare si inlaturare a consecintelor dezastrelor complexe.Acest atelier reprezinta o ocazie buna de a impartasi experiente si cele mai bune proceduri ale fiecarei tari si, de asemenea, de a identifica alte chestiuni critice de discutat in viitor", a conchis Dusan Zupka.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea