Social

#liceu #elev #profesor #munca

Profesorii din Romania considera ca invatamantul liceal nu este corelat cu piata muncii - studiu

Profesorii din Romania considera ca oferta educationala pentru studiile liceale nu este corelata cu piata muncii, iar programa scolara nu acopera nevoile de studiu ale elevilor, arata un studiu realizat de compania de soft educational Intuitext .

Mai mult de jumatate dintre profesorii chestionati considera, astfel, ca pregatirea liceenilor nu are acoperire in oferta de locurilor de munca. In acelasi context, peste 45 la suta dintre profesori sunt de parere ca elevii care urmeaza cursurile scolilor de arte si meserii (SAM) vor avea mari dificultati in a-si continua studiile sau in a gasi de un loc de munca bine platit.

Potrivit studiului, cei mai multi elevi, respectiv 75 la suta, aleg unde vor invata dupa ce termina gimnaziul, in functie de sfaturile parintilor. In general, majoritatea elevilor prefera liceele teoretice, 24 la suta dintre ei aleg licee cu profil tehnologic, iar 20 de procente se indreapta spre licee economice. Mai putin de 10 la suta dintre elevi isi doresc o cariera in invatamant si opteaza pentru un liceu cu profil pedagogic, iar mai putin de unu la suta se inscriu la licee sportive.  

Studiul, realizat la finalul admiterii computerizate la liceu, a urmarit sa descopere si care este opinia profesorilor despre actualul sistem de admitere in clasa a IX-a, pe baza tezelor cu subiecte unic. Astfel, 76 la suta dintre cadrele didactice intervievate sustin revenirea la examenul de admitere organizat in fiecare liceu.

Profesorii considera ca selectia elevilor trebuie facuta de licee prin examen de admitere, notele de la tezele unice nefiind relevante pentru nivelul de pregatire al elevilor. Doar pentru 14 la suta dintre profesori actuala modalitate de admitere este o solutie viabila.

Incepand cu anul scolar 2007-2008, admiterea la liceu se face pe baza unei note calculate ca medie intre media notelor la tezele unice si cea a anilor de studiu din gimnaziu.

Studiul Intuitext, la care au participat 1.200 de profesori din toata tara, a fost realizat pe pagina de internet www.didactic.ro, comunitate web ce numara, in prezent, peste 50.000 de cadre didactice .


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea