Social

Profesionistii lui Basescu, de risul curcilor gripate

Un raport SRI despre gripa aviara a confundat curca moarta cu gaina vie. De aici s-a declansat o ampla disputa interna si internationala.

La solicitarea presedintelui Basescu, SRI a intocmit vinerea trecuta un raport in care enunta ca posibila cauza a noii crize aviare importurile pe care firmele din Codlea le-ar fi facut din Ungaria si Slovacia. Se arata in nota ca, pe 17 ianuarie, firma Pati Prod ar fi cumparat 41.860 de pui de curca de o zi de la firma Verba Trans SRL, care i-ar fi importat de la firma ungureasca Aviagen Kft. In perioada 23-28 aprilie ar fi murit 29.000 dintre ei si, la recomandarea unor specialisti, cadavrele ar fi fost ingropate. Nota mai mentiona faptul ca, pe 18 mai, DSV SA Brasov ar fi examinat cinci dintre cadavre si ar fi conchis ca puii de curca au murit de gripa aviara.

Cit priveste firma Drakom SRL, nota SRI arata ca pe 24 martie ar fi importat din Slovacia 48.000 de pui de gaina, care in momentul intrarii in tara ar fi fost sanatosi, potrivit documentelor sanitar-veterinare de insotire. Documentul SRI spune apoi ca, intre 2 si 12 mai, Drakom SRL ar fi ars la Protan 200 de tone de cadavre de pui, insa fara a mentiona daca era vorba despre cei importati sau nu.

Curca era gaina

Extrase din raportul SRI au fost publicate ieri de ,,7, care l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca avea stiinta de acest document inca de vineri seara, dar nu a tinut seama de el. Antena 1 si Antena 3 au dezbatut subiectul inca de luni seara in aceeasi cheie. Singura problema a raportului este ca avanseaza informatii fie complet false, fie ilogice din punct de vedere veterinar.

Puii de curca importati de Verba Trans erau de fapt pui de gaina, si nu sint nici pe departe morti, ci bine sanatosi. Ei nu au fost revinduti catre Pati Prod, ci sint in continuare la firma importatoare si se pregatesc sa oua. Aceste fapte ne-au fost confirmate atit de patronul Verba Trans, Vasile Citre, cit si de firma exportatoare, Aviagen Kft. Iar ipoteza ca pasarile sa fi fost importate gata bolnave este infirmata de specialisti. Din momentul in care o pasare domestica a contactat virusul, ea mai traieste intre doua si sapte zile, maximum 13-14 zile, explica Iulian Togoe, prodecanul Facultatii de Medicina Veterinara. In nici un caz nu se poate ca pasarile romanesti sa fi fost contaminate la sfirsitul lui ianuarie si sa moara abia in aprilie-mai.

Inghitit pe nemestecate

Implicarea SRI in chestiunea gripei aviare, in urma careia s-a nascut controversatul raport, a avut loc vinerea trecuta. Cind s-a prezentat la Spitalul Elias pentru a-i da raportul presedintelui Traian Basescu, ministrul Gheorghe Flutur i-a spus ca responsabilii Ministerului Agriculturii nu pot desfasura anchete politienesti. Tot atunci, Flutur a evocat posibilitatea ca gripa sa fi fost adusa prin importuri, ipoteza lansata in aceeasi zi de Politia Brasov, care ridicase deja actele firmelor de la Codlea si aflase de importurile din Ungaria si Slovacia. Presedintele a avut ulterior o discutie cu Radu Timofte, caruia i-a cerut sa implice si institutia pe care o conduce. De altminteri, la iesirea de la Basescu, Timofte a declarat ca SRI nu are un dosar pe aviara, dar, la solicitarea presedintelui, se va implica si va incepe stringerea de informatii. Declaratia a avut loc in jurul orei 14.30. Seara, la 10.30, SRI a inaintat decidentilor controversatul raport, bazat, cel mai probabil, pe informatii obtinute tot de la Politia Brasov, dar insuficient verificate.

Raportul SRI

1. Comisia de monitorizare a pasarilor migratoare constituita in judetul Brasov nu a identificat, pina in prezent, probleme legate de sanatatea pasarilor migratoare in zona Baltilor Rotbav - Vadu Rosu si in zona limitrofa a riului Olt (localitatile Feldioara, Maierus, Dumbravita).

Faptele

1. La Brasov exista o comisie care se ocupa de monitorizarea pasarilor migratoare, constituita la Facultatea de Silvicultura a Universitatii Transilvania. Ornitologii brasoveni reclama insa ca autoritatile locale nu au cerut opinia celor care administreaza aria protejata.

Raportul SRI

2. SC Pati Prod SRL Codlea a achizitionat de la firma Verba Trans SRL Brasov 41.860 de pui de curca (de o zi), care fusesera importati, in data de 17 ianuarie a.c., de la firma Aviagen Kft. din localitatea Babolna Meszaros (Ungaria).

Faptele

2. Verba Trans a importat direct de la Aviagen Kft. Ungaria 41.860 de pui de gaina vii. Toti puii se afla inca in ferma Verba Trans, ne-a declarat directorul firmei, Vasile Citre. Au 18 saptamini si urmeaza sa intre in productie peste opt saptamini.

Raportul SRI

3. In perioada 23-28 aprilie a.c., in cadrul fermei Pati Prod SRL au murit circa 29.000 de pui de curca.

Faptele

3. Autoritatile brasovene nu au reusit inca sa determine de unde provin cadavrele. In groapa erau si curci, si gaini moarte.

Raportul SRI

4. Reprezentantii Pati Prod au luat legatura cu specialisti de la Agricola International Bacau, care le-au recomandat sa scape de pui.

Faptele

4. Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, neaga ca vreun reprezentant al firmei de la Codlea le-ar fi cerut ajutorul.

Raportul SRI

5. In data de 18 mai a.c., specialisti ai DSV SA Brasov au ridicat cinci corpuri ale pasarilor (curci) din groapa respectiva (sapata de cei de la Pati Prod ca sa scape de pui - n.r.) care, dupa efectuarea probelor de laborator, s-au dovedit a fi contaminate cu virusul gripei aviare.

Faptele

5. DSV Brasov a prelevat probe din groapa cu cadavre, iar rezultatele testelor rapide au aratat ca este posibila o viroza, dar nu au reactionat la virusul H5. Probele au fost trimise si la Bucuresti , iar rezultatele au fost neconcludente, potrivit directorului DSV Brasov, Dorin Enache.

De unde se putea scurge raportul
Directorul SRI, Radu Timofte, a declarat luni seara la Realitatea TV ca raportul despre gripa aviara a fost finalizat in aceeasi zi in care l-a cerut presedintele Basescu, adica vineri, la ora 22.00. El a mai precizat ca au existat sapte exemplare ale documentului. Un exemplar a fost depus la cabinetul ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, in aceeasi seara, la ora 23.12, precum si la ministrul Administratiei si Internelor , la ora 23.25, iar la ministrul Sanatatii, la ora 23.32. Raportul a fost trimis tot vineri la Administratia Prezidentiala, respectiv la consilierul Sergiu Medar, precum si la Guvern, insa nici la Presedintie, nici la Cabinetul premierului nu a avut cine sa il preia. Timofte a mai spus ca raportul a ajuns, ulterior, la Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea