Social

Prindeti-mi-l pe bin Laden – ambitia de pacificator a lui G.W. Bush

Liderul american si-ar dori un alt trofeu pe langa Saddam Hussein. Serviciile secrete britanice – cooptate la operatiunile de cautare.

George W. Bush ar tine mortis sa ramana in istorie prin capturarea celui de-al doilea mare inamic de-al sau, Osama bin Laden , dupa ce si-ar fi adjudecat deja capturarea lui Saddam Hussein, a dezvaluit cotidianul britanic The Times.

Aceasta ar fi explicatia reala din spatele unei stiri care a scandalizat opinia publica din Marea Britanie in ultima vreme, anume ca doua servicii secrete britanice ar fi fost cooptate la operatiunile de cautare a teroristului. Secret Boat Service (SBS – din partea Marinei Regale), respectiv Special Reconnaissance Regiment (din partea Armatei), „il vaneaza“ pe bin Laden sub comanda americana, in cadrul unor operatiuni controversate, adesea desfasurate chiar si in afara teritoriului Afganistanului.

Acolo, fortele straine (din NATO si parteneri ai Aliantei) actioneaza in virtutea unui mandat ONU, ceea ce nu este cazul si in Pakistan. Insa sursa din serviciile secrete americane, citata sub protectia anonimatului de catre The Times, este categorica in a afirma ca Bush este gata sa isi asume si riscuri pentru a-l vedea pe bin Laden capturat inainte de 20 ianuarie 2009 , cand paraseste Casa Alba.

„Daca [Bush] poate spune ca l-a omorat pe Saddam Hussein si ca l-a capturat pe bin Laden, poate pretinde ca a lasat lumea mai sigura”, a declarat sursa The Times, cu referire la discursurile repetate ale liderului american in care isi justifica actiunile, atat de criticate in intreaga lume, potrivit carora el poarta o cruciada impotriva celor mai mari inamici ai civilizatiei de azi.

Risc de tensiuni diplo­matice cu Pakistanul

Operatiunile de cautare a lui bin Laden au trecut adesea frontiera Pakistanului, in zona tribala Waziristan, unde a actionat atat SBS, cat si celebra unitate de elita a Armatei SUA – Delta Force. Incursiunile (uneori insotite de bombardamente aeriene ale unor drone) ar fi menite sa-l puna pe bin Laden pe fuga in zone cat mai apropiate de granita cu Afganistanul .

Acolo ar fi in raza de actiune a celor mai sofisticate rachete americane, astfel ca o singura lovitura precisa ar putea duce la un scandal diplomatic cu autoritatile de la Islamabad mai usor „gestionabil“ de Washington. Insa ziarele britanice critica faptul ca relatiile dintre SUA si Pakistan deja sunt tot mai tensionate si deplang implicarea Marii Britanii intr-o problema care nu ar trebui sa o preocupe.

Saptamana trecuta, Islamabadul a protestat impotriva unui bombardament american care a ucis 11 militari de-ai sai aflati la un punct de control de la frontiera cu Afganistanul. The Times afirma ca presedintele Pervez Musharraf si-ar fi dat un accept tacit pentru operatiunile americane de pe teritoriul tarii sale. Totusi,  data fiind pozitia sa tot mai vulnerabila in fruntea Pakistanului, situatia poate sa degenereze oricand si sa prinda la mijloc Regatul Unit, implicat intr-o „de dragul“ ambitiei lui Bush.

Franta, „primul prieten“ al Americii?

Situatia ar fi nu doar neplacuta, dar de-a dreptul ridicola pentru britanici, dupa ce Bush (sosit, ieri, intr-o ultima vizita la Londra ca presedinte al SUA) avusese o declaratie bizara, zilele trecute, la Roma, cand s-a referit la Franta drept „primul prieten al Americii“.

O asemenea declaratie vine sa irite Marea Britanie dupa ce, pe agenda oficiala a intalnirii de ieri cu premierul Gordon Brown, s-ar fi aflat si cererea lui Bush ca retra­gerea contingentului britanic ramas in Irak sa nu fie grabita.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea