Social

#biserica #bucuresti #sectorul 3 #cetateni #parc #primarie

Primaria si cetatenii se cearta pe un parculet care va deveni biserica

Un parculet dintre blocuri, pe strada Emil Garleanu din sectorul 3 este subiect de controversa si proces intre locatari, Biserica si Primarie. Cei care locuiesc in noua blocuri, din preajma parcului vor da in judecata primaria pentru ca a dat autorizatie de constructie pentru un locas de cult pe singurul spatiu verde din zona.

Scandalul a inceput in respectiva zona dupa ce pe o bucata din parcul in care se joaca copiii din blocurile de pe strada Emil Garleanu a aparut un perimetru imprejmuit cu gard din tabla pe care a fost asezat un afis care semnala ca acolo va fi ridicata o biserica.

Acest lucru i-a suparat pe locuitorii din blocurile din jur. Astfel ca, mini-comunitatea s-a organizat si, dupa ce a facut mai multe petitii fara rezultat catre Primarie, Prefectura sau institutiile de mediu, a decis sa dea in judecata Primaria. Un prim termen in acest proces va avea loc pe 11 noiembrie.

“Suntem revoltati pentru ca primaria a amenajat acest parc, a cheltuit bani de la buget ca sa faca aceasta investitie, si acum vrea s-o strice. Nu va dati seama ce important e acest parculet pentru noi. Aici vin oameni cu copii din zone indepartate. Nu prea mai exista spatii verzi in zona asta plina de blocuri. Unde vor sa mai respire si copiii nostri, unde vrea biserica sa-i mai creasca enoriasii daca le distruge si ultima bucata de verdeata?”, a povestit, pentru Evenimentul Zilei, Elena Ciurea, venita cu cei doi copii in parculetul din fata blocului.

Oamenii, certati de preot

Oamenii spun ca au de infruntat tot felul de presiuni, mai ales din partea preotului. “Au fost duminica la biserica unde li s-a batut obrazul si cand au revenit acasa au inceput sa se teama de pedeapsa divina. Este un abuz pe care-l face si biserica si primaria. Pentru ca si domnul architect Dumitrascu de la sectorul 3 ne-a spus la fel, ca suntem impotriva casei lui Dumnezeu. Noi nu suntem impotriva bisericii. Dintre cei 500 de semnatari multi sunt credinciosi. Noi ne opunem oricarui gen de constructie in parc. Noi vrem doar sa ne pastram parcul, nu avem nimic cu biserica”, a spus, pentru EVZ, Tanta Zinati, purtatoarea de cuvant a comunitatii.

Oamenii spun ca nu vor ca inmormantarile sau nuntile care vin la biserica sa le intre pe alei sau in bloc, sa fie treziti mereu de sunetul de clopote si ca se tem sa nu ramana fara spatiu verde intr-o zona in care si asa nu exista prea multe parcuri. Potrivit Tantei Zinati, intreg aprcul ar urma sa fie sarcificat pentru construirea acestui locas de cult, care are in proiect si o clopotnita si un bazin. De altfel, oamenii din zona spun ca stiu de la preot ca proprietarii care si-au recaptatat terenul in parc l-au donat bisericii, si astfel constructia religioasa se va putea extinde fara obiectii .

Reprezentantii Primariei Sectorului 3 spun ca acel teren nu le apartine oamenilor, ci Bisericii, pentru ca a fost atribuit Arhiepiscopiei Bucurestilor inca din 2005, atunci cand pe acel teren existau nsite constructii improvizate. “Acolo erau garaje. Cand le-am demolat, aceiasi locatari din zona m-au injurat si amenintat. Acum se revolta ca luam 350 de mp dintr-un parc de 11.000 de mp pentru constructia unei biserici, un lacas care va rezista o suta de ani, nu cat blocurile alea”, a replicat, pentru EVZ, arhitectul sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu.

Autorizatia de constructie mai este valabila?

Insa atat Primaria, cat si preotul vor trebui sa dovedeasca in instanta faptul ca noul lacas de cult are toate actele in regula. Locatarii care se opun constructiei spun ca respectiva constructie nu are o autorizatie de constructie valabila, pentru ca aceasta a expirat deja de trei ori pana acum.

In replica, preotul care vrea construirea bisericii in aceasta locatie spune ca oamenii care se opun acestui demers sunt, cel mai probabil, de alta religie, desi recunoaste ca banii pe care ii are acum sunt foarte putini. “Eu va spun ca sunt enoriasi si buni crestinti chiar din blocurile din zona care au dat bani pentru biserica. Avem deja 500 de milioane de lei pentru fundatie. Eu cred ca aceia care se opun sunt de alta religie, pentru ca nu se poate sa fii ortodox adevarat si sa fii impotriva casei lui Dumnezeu. O biserica se face pentru Dumnezeu si pentru oameni, ca daca ia foc vreun bloc de acolo unde o sa alerge sa bata clopotul ca sa auda lumea si sa vina pompierii?”, a marturisit preotul Constantin.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea