Social

Preturile cresc cu 20% pe litoral

Preturile de pe litoralul romanesc cresc cu apro­ximativ 20% incepand de pe 14 iunie, desi situatia plajelor este, in multe locuri, catastrofala: cea mai mare parte a operatorilor care au inchiriat tronsoanele de plaja refuza deo­camdata sa faca amenajarile specifice sezonului estival, motivand ca numarul turistilor este deocamdata prea mic pentru ca activitatea sa fie rentabila.

Desi hotelierii, agentiile de turism, administratia locala si chiar o buna parte a proprietarilor de restaurante si baruri au facut eforturi pentru a deschide sezonul de la 1 mai, turistii veniti pe Litoral au neplacuta surpriza de a constata ca exact plaja, adica motivul pentru care au venit la mare, este veriga slaba din lantul serviciilor .

Experienta de care au parte turistii este cu atat mai neplacuta cu cat plajele sunt nu numai neamenajate, ci pur si simplu necuratate, iar in nisip pandesc tot felul de capcane , de la cioburi la ace lasate in urma de toxicomani.

In aceste conditii, majorarea „normala“ a tarifelor, care survine in fiecare an la mijlocul lui iunie, este greu de justificat in fata clientilor care ajung pe Litoral si platesc sume frumoase pentru cazare si masa nu le prea pasa de Ministerul Mediu­lui, Apele Romane sau licitatiile pentru plaja.

700 de lei – o saptamana la patru stele in Mamaia

Daca la un hotel de trei stele din Mamaia o noapte de cazare cu mic dejun inclus, cumparata prin agentie de turism , costa pana pe 14 iunie intre 60 si 80 de lei de persoana, tariful sare la 75-90 de lei in a doua jumatate a lunii. Cresterea este semnificativa si in cazul hotelurilor de patru stele, unde un sejur de sase nopti care costa 600 de lei la inceputul lunii sare de 700 de lei dupa 14 iunie.

Cu toate acestea, desi poate parea uluitor, nici macar in Mamaia, statiune care oricum ajunge la un grad de ocupare acceptabil in weekend inca de la sfarsitul lui mai, plajele nu au fost amenajate in totalitate. Sectoare intregi arata ca in lunile de iarna, iar revolta indreptatita a clientilor i-a cam adus la disperare pe hotelieri, care realizeaza ca anul viitor turistii care s-au fript cu plaje romanesti neamenajate se vor indrepta spre alte destinatii.

Sistemul bulgaresc, mult mai eficient

Corina Martin, presedintele Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului – Litoral, sustine ca lucrurile au ajuns aici din cauza ca licitatiile pentru concesionarea plajelor au fost castigate de firme care nu au nici o legatura cu turismul: „Normal ca plajele administrate de unii care se ocupa cu fierul vechi sau cu alte activitati de acest gen arata asa. Ca om de afaceri pot intelege argumentul lor, ca baga bani doar in cele trei luni in care pot face profit, dar gandirea asta nu are legatura cu turismul. Din moment ce sezonul se deschide legal pe 1 mai, plajele trebuie sa fie si ele pregatite pentru a primi turistii.

Este inadmisibil sa avem cazuri de oameni care se inteapa in ace de seringa”. Evident, primul exemplu la care se raporteaza romanii in aceasta situatie sunt plajele bulgaresti, care arata de nota 10 chiar si la inceputul sezonului. Explicatia este foarte simpla: la turism si castiga premiile noastre. Trebuie doar sa te inscrii la newsletterul de turism si sa raspunzi la o intrebare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea