Social

Presedintele SIF Muntenia cercetat penal

Garda Financiara a descoperit faptul ca presedintii consiliilor de administratie a doua societati apartinand Grupului Financiar Muntenia au introdus in contabilitate documente false , in suma de peste 27 de miliarde de lei, aducand mari prejudicii bugetului de stat. Horia Teodor Mihaescu, presedinte si al Consiliului de administratie SIF Muntenia, este cercetat penal pentru prejudiciul adus statului prin instrainarea in fals a sumei de 16 miliarde de lei, in vreme ce in sarcina lui Marian Lazar este retinuta suma de 11 miliarde de lei. Banii au fost scosi din casieriile Societatii de Administrare a Investitiilor Muntenia Invest SA, respectiv SC Management System SA, de catre un anume Valentin Georgescu, care s-a prezentat zilnic cu sacosa pentru a ridica numerarul. In realitate, persoana care pana la inchiderea editiei nu a fost identificata, era un fel de detectiv particular care vindea anumite informatii despre firme sau persoane cu care SIF Muntenia desfasura ori avea de gand sa desfasoare diverse afaceri.

La data de 9 ianuarie a inceput nebunia
Grupul Financiar Muntenia (GFM), printre multele societati pe care le controleaza, detine capitalul majoritar la SAI Muntenia Invest si SC Management System SA. Presedintele Consiliului de administratie al primei entitati, Horia Teodor Mihaescu, este si presedintele Consiliului de administratie al SIF Muntenia, pe care Muntenia Invest o administreaza. De asemenea, Management System, avandu-l ca presedinte al Consiliului de administratie pe Marian Lazar, deruleaza contracte cu SIF Muntenia, in special de management.

In urma cu circa sase luni, fostul ministru al Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, a declansat controale la toate societatile de investitii financiare , dar Garda Financiara a descins la SIF Muntenia abia la data de 9 ianuarie anul curent. Inspectorii au ajuns la concluzia ca in relatiile dintre SIF Muntenia si cele doua societati ale GFM nu sunt probleme, comisioanele si platile incasate de acestea fiind avizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).


Facturi false cu duiumul
In continuare, Garda a extins cercetarile la Muntenia Invest, descoperind facturi dubioase de prestari servicii emise de trei societati comerciale. Au urmat controale incrucisate, ajungandu-se la concluzia ca nici una dintre firmele Avex International, Arimex Impex si C&C Computers nu derulasera vreun contract sau vreo legatura cu Muntenia Invest si nu emisesera pe numele nici o factura. Cu toate acestea, Mihaescu semnase facturi in suma de opt miliarde de lei pentru prima firma, de sapte miliarde de lei pentru cea de-a doua si de 700 de milioane de lei pentru cea de-a treia, tinand totul secret fata de Consiliul de administratie pe care il conduce.

Acelasi scenariu s-a derulat si in cazul Management System, condusa de Marian Lazar, care a semnat facturi pentru cele trei firme in valoare de aproape 11 miliarde de lei, tot fara stiinta Consiliului de administratie.


Gaura la bugetul de stat
In timpul anchetei, cei doi presedinti au declarat ca facturile false le-au fost aduse de un anumit Valentin Georgescu, care s-a recomandat ca reprezentant al celor trei firme incriminate. Ca povestea este cusuta cu ata alba vom arata in continuare.

Contractele privind "acordarea de asistenta de specialitate in vederea determinarii solutiilor optime de reconfigurare a retelei de calculatoare si de securizare a transferului de date si informatii de la sediul social al beneficiarului" aveau antetul falsificat al Avex International, Arimex Impex si C&C Computers si erau parafate cu stampile contrafacute. In baza unor chitante si dispozitii interne de plata de asemenea semnate in fals, Georgescu se prezenta zilnic la casieriile Muntenia Invest si Managemet System, pentru a ridica numerar in limita prevederilor legale. Asadar, in baza a 24 de contracte, respectiv a 15 contracte false, cei doi smecheri, in complicitate cu fantoma Georgescu, au delapidat circa 27 de miliarde de lei, prejudiciind bugetul statului cu mai multe miliarde de lei, diferenta neincasata de TVA si impozit pe profit .


Fiind judecati in stare de libertate, au incercat sa-si acopere urmele
In premiera, ZIUA este in masura sa furnizeze organelor de ancheta noi indicii necesare pentru aflarea 0ui. Mihaescu si Lazar il cunosc foarte bine pe Valentin Georgescu, de vreme ce acesta le furniza tot felul de informatii cu privire la firme si persoane cu care SIF Muntenia avea relatii de afaceri ori intentiona sa aiba. Si cum serviciile detectivistice trebuia platite, presedintii celor doua societati au optat pentru aceasta cale aflata dincolo de lege.

In plus, ulterior controlului Garzii Financiare, care s-a desfasurat pana la 26, respectiv 28 ianuarie 2005 - apoi incepand urmarirea penala cu autorii in stare de libertate -, o serie de subordonati ai celor doi presedinti s-au adresat cu o nota CNVM, Presedintiei, Ministerului de Finante, Ministerului Justitiei si PNA, reclamand faptul ca au fost bligati sa incheie in fals tot felul de procese-verbale, prin care Mihaescu si Lazar incercau sa-si acopere faradelegile.

La momentul actual se asteapta intrunirea Consiliilor de administratie ale SAI Muntenia Invest SA si SC Management System SA, care ar trebui sa ia primele decizii in legatura cu faptele comise de cei doi presedinti si cu statutul lor viitor. Fara indoiala, opinia publica si actionarii interesati sunt de pe acum curiosi sa afle ce vor hotari forurile de conducere si daca se va da dovada de transparenta fata de presa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea