Social

#georgia #rusia #razboi

Presedintele Dmitri Medvedev anunta oprirea interventiei rusesti in Georgia

Presedintele Rusiei a anuntat oprirea interventiei militare in Georgia, la scurt timp dupa ce explozii puternice au zguduit centrul capitalei georgiene Tbilisi. Georgia a cerut ajutor international pentru ca trupele ruse au ajuns la 20 de kilometri de Tbilisi. Potrivit unei declaratii a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, fortele ruse ocupa cea mai mare parte a teritoriului Georgiei. Cu toate acestea, ministrul rus al Apararii spune ca armata rusa nu merge spre Tbilisi.

Trupele abhaze au incercuit fortele georgiene, in defileul Kodori. In acest timp, orasul Gori este din nou bombardat, numerosi civili georgeni sunt raniti. Cel putin cinci oameni au murit in atacurile din aceasta dimineata din Gori. Cladirile Universitatii din Gori sunt in flacari.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a plecat spre Moscova, pentru discutii cu Dmitri Medvedev. Presedintii Poloniei, Cehiei si ai statelor baltice merg la Tbilisi.

SUA au inceput sa evacueze familiile diplomatilor din Georgia. Alti 170 de cetateni americani vor fi evacuati din Georgia.

Georgia a cerut misiunilor diplomatice ale tarilor prietene asistenta militara. Ioseb Nanobashvili, insarcinat cu afaceri al Georgiei la Bucuresti a declarat intr-o conferinta de presa: "Rusii vin din toate partile".

Rusia a respins luni armistitiul propus de Uniunea Europeana, acceptat de Georgia.

"Rusia pare sa intentioneze sa ocupe Georgia si sa rastoarne Guvernul", a apreciat luni, intr-un comunicat, secretarul Consiliului de Securitate georgian Aleksandr Lomaia, citat de AFP.

"In consecinta, Consiliul National de Securitate a decis sa aduca armata georgiana la Tbilisi, pentru a apara capitala si a evita caderea Georgiei", a adaugat Lomaia.

Lomaia anuntase anterior ca fortele ruse au ocupat astazi Gori, cel mai mare oras georgian din apropierea Osetiei de Sud. Ministerul rus al Apararii a negat informatiile.

Frontul din Abhazia, cealalta regiune separatista pentru care Rusia a intervenit impotriva Georgiei.

In aceasta dimineata, trupele georgiene au fost atacate de militarii abhazi pro-rusi in defileul Kodori, o regiune disputata din teritoriul separatist.

Pe de alta parte, fortele din provincia separatista Abhazia au blocat complet accesul armatei georgiene in defileul Kodori, o regiune disputata din zona, anunta agentia Interfax. Georgienii sustin ca, din contra, au respins toate atacurile din regiune.

Luni dimineata, ministrul abhaz al Apararii a declarat ca fortele abhaze i-au "blocat complet" pe militarii georgieni aflati in defileul Kodori, o regiune disputata a teritoriului separatist Abhazia. Aviatia militara rusa a bombardat duminica orasul Zougdidi, situat langa frontiera abhaza.

Dupa ce a preluat rapid contraofensiva din Osetia, Rusia ii sprijina acum si pe rebelii abhazi, care au atacat inca de sambata pozitiile georgiene din defileul Kodori. In Abhazia s-a decretat mobilizarea generala, iar flota rusa din Marea Neagra a instaurat o blocada in apelee georgiene, pe motiv ca vrea sa impiedice transporturile de arme catre Georgia.

Gestul flotei ruse a dus la miscarea strategica a zilei: Ucraina a intervenit in conflict si a avertizat ca-si rezerva dreptul de a nu mai permite navelor ruse sa se intoarca la baza din portul Sevastopol, in Crimeea, pana la incetarea conflictului. De altfel, 2 nave ruse n-au mai revenit la Sevastopol, ci au ramas intr-un port din Rusia.

Batalia se intensifica si pe plan diplomatic. Pe fondul unui apel universal la incetarea imediata a focului si decretarea unui armistitiu, Moscova a fost amenintata voalat si de Statele Unite si de Uniunea Europeana cu racirea relatiilor bilaterale, in cazul in care va continua interventia pe teritoriul georgian. Rusia a cerut ONU sa-si retraga observatorii din Abhazia, a declarat pentru AFP, Chota Outiachvili, purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne. Generalul rus Anatoli Krulev a fost ranit langa Thinvali , in Osetia de Sud.

continuarea pe Realitatea.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea