Social

Presedintele Basescu lanseaza la Paris o solutie pentru Kosovo

Traian Basescu a declarat, ieri, la Paris, in fata ziaristilor presei internationale, ca Romania are in vedere o solutie pentru rezolvarea problemei provinciei Kosovo, solutie pe care a prezentat-o si in cadrul dialogului cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. "Pornim de la premisa ca modificarea frontierelor in Balcanii de Vest si in Europa este inacceptabila. Aviz celor care viseaza la Albania mare sau la alte constructii facute cu creionul pe harta", a spus presedintele Basescu. El a precizat ca in Kosovo s-ar putea constitui o administratie condusa de un comisar european , care sa reprezinte provincia in fata instantelor internationale. Sub acest mandat european, in Kosovo ar trebui sa se realizeze protectia minoritatii sarbe si sa se asigure securitatea pentru toti cetatenii din zona. Traian Basescu a adaugat ca provincia poate fi delimitata in regim de regiune autonoma in sanul Serbiei actuale. Traian Basescu a spus ca isi asuma acest plan, cu toate ca s-ar putea sa starneasca critici, dar Romania este o tara din zona, interesata sa nu mai apara conflicte in regiunea Balcanilor de Vest. Presedintele Romaniei a precizat ca, daca nu se incearca luarea unor masuri si nu se gaseste o solutie, tensiunile din zona se pot acutiza.
Romania, pe cale sa scape de steguletele rosii
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta in capitala Frantei, ca Romania face progrese in rezolvarea problemelor care apar in cele doua subcapitole ale raportului european, puncte susceptibile sa activeze clauza de salvgardare . Cele doua subcapitole, marcate cu rosu in raportul Comisiei Europene, se refera la securizarea frontierei si la combaterea coruptiei. Presedintele Basescu a spus ca in privinta securizarii frontierei s-a semnat un contract de 500 milioane de euro cu EADS. Contractul trebuie realizat pana in 2009, dar, pana la 30 noiembrie 2006, EADS este obligata sa realizeze securizarea frontierei, ceea ce permite indeplinirea obligatiilor Romaniei, a precizat Traian Basescu. Seful statului roman a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti iau in considerare opiniile exprimate de politicienii europeni care critica nivelul ridicat de coruptie din Romania si chiar "ne-au pus eticheta de corupti", dupa cum a zis Traian Basescu. El a adaugat ca acum are argumente prin care sa poata dovedi in mod clar ca nivelul coruptiei in Romania a scazut semnificativ. Traian Basescu a invocat raportul BERD, care arata ca Romania s-a apropiat de nivelul de coruptie existent in tarile europene.
Romania nu are nici o pe teritoriul sau
"Romania nu are nici o inchisoare CIA pe teritoriul sau. Romania este un stat independent si suveran, iar legile statului roman trebuie respectate. Suspiciunile privind existenta acestor inchisori nu au nici un fel de fundament real", a afirmat Traian Basescu, referindu-se la suspiciunile vehiculate pe plan international privind existenta unor centre ilegale de detentie pe teritoriul Romaniei. "Cum credeti ca Romania ar tolera pe teritoriul ei ca reprezentanti ai Al-Qaida sa fie anchetati de alte institutii decat cele ale statului roman? Punem la dispozitia tuturor jurnalistilor si altor organizatii teritoriul tarii, pentru a verifica", a mai spus presedintele Traian Basescu.
Anticipatele - o eroare politica
Traian Basescu i-a asigurat pe membrii diasporei romane, veniti in numar mare sa-l intalneasca la Ambasada Romaniei la Paris, ca nu se pune problema caderii guvernului si organizarii alegerilor anticipate in urmatoarele luni. Seful statului a explicat ca a fost unul dintre sustinatorii anticipatelor la momentul la care acestea ar fi fost avantajoase pentru guvernanti. Dar a provoca alegeri anticipate in perioada dintre rapoartele Comisiei Europene ar fi o mare eroare politica, a adaugat Traian Basescu. In a doua zi a vizitei sale in Franta, seful statului roman a avut intalniri cu Jean-Louis Debre, presedintele Adunarii Nationale, si cu Christian Poncelet, presedintele Senatului. La incheierea convorbirilor, presedintele Senatului Frantei l-a asigurat pe Traian Basescu de intregul sau sprijin pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, adaugand ca, de indata ce Tratatul ii va ajunge pe birou, il va inainta Senatului, pentru a fi votat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea