Social

Premierul danez - favorit in cursa pentru presedintia UE

Mult timp s-a considerat ca aceasta viitoare functie va reveni cu siguranta fostului premier britanic, Tony Blair. Pana a intervenit opozitia discreta a Germaniei. Acum, premierul danez Anders Fogh pare a obtine tot mai multe voturi de incredere pentru a prelua functia de presedinte al Consiliului European, fiind considerat un candidat de compromis ideal, potrivit cotidianului The Times.

Danezul este favorit in aceasta cursa, amenintand ambitiile lui Bertie Ahern si ale lui Tony Blair de a deveni primul „presedinte al Europei”. Anders Fogh Rasmussen , premierul liberal al Danemarcei din 2001, a fost descris de premierul italian Silvio Berlusconi drept „cel mai impozant lider al Europei”. Postul creat prin Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare la 1 ianuarie si implica si reprezentarea Europei in strainatate.

Blair, care a intrunit sprijinul presedintelui francez Nicolas Sarkozy si al lui Silvio Berlusconi, reales premier al Italiei, Blair nu beneficiaza si de sprijinul cancelarului german Angela Merkel. Premierul irlandez are si el sprijinitorii lui, dar nu pare suficient. Pana la ancheta asupra unor plati catre Ahern din anii '90, premierul irlandez parea cea mai buna alegere, el vorbind deschis despre interesul sau fata de aceasta pozitie, atitudine considerata riscanta in randul oficialilor de rang inalt ai UE.

Berlinul pare sa il favorizeze pe Jean Claude-Juncker, premierul longeviv al Luxemburgului, sau pe Wolfgang Schussel, fostul cancelar austriac, in timp ce Marea Britanie va incerca sa ii blocheze pe amandoi, considerandu-i prea federalisti, relateaza Rompres.

Desi acesta va fi primul post important in cadrul UE numit prin votul majoritatii calificate, candidatul va trebui sa fie acceptat de Germania, Franta si Marea Britanie, cele mai mari sustinatoare ale UE din punct de vedere financiar.

In opinia multora, Blair si Juncker se exclud reciproc, favorizand un candidat de compromis, in persoana lui Rasmussen.

Unul dintre argumentele impotriva lui Rasmussen ar fi ca Danemarca a ales sa nu participe la politica UE pentru justitie, aparare si euro, dar el intentioneaza sa organizeze referendumuri pentru a anula unele dintre aceste decizii. In plus, Rasmussen va fi sprijinit si de Jose Manuel Barroso , daca acesta va ramane in functia de presedinte al Comisiei Europene.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea