Social

#romani Centenar #Centenarul Romaniei #1 Decembrie 1918 #1 Decembrie 2018

Povestile romanilor de Centenar: “La 1 Decembrie 2018, deschidem cufarul!”

Pentru toti romanii, dar mai ales pentru ardeleni, ziua de 1 Decembrie are o insemnatate aparte! Pe langa importanta istorica a zilei de 1 Decembrie, anul 2018 reprezinta un motiv de bucurie in plus pentru familia Andradei Olosu-Ittu, in varsta de 55 de ani: matusa sa va deschide “cufarul” familiei in care a incuiat in urma cu 50 de ani semne ale recunostintei si ale sperantei, ca urmare a Unirii de la 1918.   

Sambata aceasta, familia Andradei se va reuni la Alba Iulia pentru a deschide “cufarul”, asa cum le-a promis matusa Melania Forosigan, in varsta de 86 de ani, in urma cu cinci decenii.

 “In 1968, pe cand aveam 5 ani, matusa (n.r – care locuieste la Zlatna) mi-a spus ca va merge la Alba Iulia, la marea sarbatoare a semicentenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918. Cand s-a intors, a adus mai multe lucruri (nimeni nu mai tine minte despre ce era vorba - sa fi luat bomboane, chibrituri, ziare…) si a spus: “Din momentul acesta, tot ce avem de la Alba inchidem intr-o cutie, o legam bine si o deschidem dupa 25 de ani (intre timp a venit Revolutia, iar lumea nu se gandea foarte mult la 1.12.1918). Asa ca deschiderea cufarului  a fost amanata pentru 25 de ani, adica pana la 1 Decembrie 2018. Bineinteles ca noi, copii fiind, eram curiosi, si de fiecare data cand intram in camera matusii si vedeam cutia pe etajera, facem presiuni sa ne-o arate, sa vedem ce este in ea. Ne-a rugat sa-i respectam dorinta si sa ne intalnim la Alba Iulia la 1 Decembrie 2018 ca sa deschidem cutia”, povesteste Andrada.

 Toti membrii familiei au decis sa-i respecte decizia tinand cont ca “am fost crescuti in spiritul patriotic si am inteles ca 1 Decembrie 1918 chiar a fost un moment deosebit din viata noastra, bunica avand un frate care a murit foarte tanar in primul razboi mondial si care a fost primul erou de razboi al satului Tilisca… 1 Decembrie este cea mai importanta sarbatoare pentru ardeleni, care s-au simtit eliberati total odata ce au scapat de imperiul austro-ungar, care i-a asuprit din plin.  

Bunicul mi-a povestit cum mergeau toti spre Alba imbracati in straie populare, cu slanina, cu ce aveau, tocmai ca sa participe la acest eveniment”.

Asemeni bunicului sau, sambata, Andrada va merge la Alba Iulia si va avea astfel ocazia sa participe la evenimentul pe care il astepta din copilarie. Ba mai mult, alaturi de matusa, unchiul si verisoara sa (Septimia Maria)  va “crea” un nou “cufar” precum cel al matusii, “izvorat din patriotism, pe care sa-l transmita generatiilor ce vor urma”. Va impartasi experienta si cu rudele stabilite in strainatate: Razvan Florin, Ulpia Romana si Raluca Dacina.

Acasa.ro le doreste tuturor sa se bucure la maximum de moment!

La multi ani!

In imagine, doamna Melania Forosigan, in varsta de 86 de ani, initiatoarea "cufarului cu sperante". Cutia este legata din 1968 (cu tricolor), iar inscrisul este tot de atunci. Singurul lucru care ii tradeaza varsta este hartia ingalbenita de vreme. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea