Social

# poveste micilor # 1 mai #mici

Povestea micului pe care romanii il servesc de 1 Mai. A aparut dintr-o intamplare

1 Mai, Ziua Muncii, este sarbatorita incepand din 1889, in peste 80 de tari. In Romania, Ziua Internationala a Muncii a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890, fiind zi libera decretata prin lege.

Omenii se bucura de acest eveniment, sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde pentru a face un gratar, la mare ori la munte, alaturi de familie si prieteni. Iar din meniu nu lipsesc micii, considerati o specialitate romaneasca.

Cum a aparut micul

Povestea micului pe care romanii il servesc de 1 mai isi are originile undeva in secolul al XIX-lea, in Balcani. Legenda romaneasca spune ca micii ar fi fost inventati in secolul al XIX-lea, in Centrul Vechi al Capitalei, dintr-o intamplare, intr-o seara, la hanul "La Iordachi, binecunoscut pentru carnatii sai. Mai precis, in 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns sa inventeze micii. Povestea spune ca, intr-o zi, Iordache Ionescu a ramas fara mate pentru carnatii sai renumiti in tot orasul. El a fost inspirat si a pus carnea direct pe gratar. Primul care a gustat inventia carciumarului a ramas impresionat de gustul "mititelui“, iar noul produs s-a transformat in vedeta localului din centrul orasului. Asa au aparut micii.

"Inainte de al Doilea Razboi Mondial, la aproape orice colt de strada, exista o bodega in care se serveau mici," povesteste istoricul Dan Falcan.

Micul provine din Turcia?

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionatii artei culinare, are alta parere despre aparitia micului. El spune ca acesta vine din Turcia de acum 300, 400 de ani si ca este un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente si ierburi aromate

"Din reteta originala de mici fac parte chimenul si ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptata de fiecare zona dupa gusturile si obiceiurile culinare," precizeaza acesta. Astfel, celebrul preparat are o istorie de peste patru secole.

In zilele noastre, micii se bucură de o popularitate la fel de mare. Vanzarile de mici din Romania ajung la suma de aproximativ 50 de milioane de euro in fiecare an.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea