Social

#inundatii #suceava

Potop in Suceava: Oameni izolati si case acoperite de ape

Situatie disperata si imagini de cosmar in judetul Suceava, unde ploile cazute toata noaptea au acoperit de ape aproape tot judetul. Digul de aparare s-a fisurat, iar apa a intrat in mai multe gospodarii, in bazarul orasului si pe cateva platforme industriale.

In localitatea Tibeni, apa a ajuns pana la acoperisul caselor, iar autoritatile au inceput operatiunile de salvare. Un copil de 15 ani s-a inecat in raul Suceava , la intrarea in oras. Autoritatile continua sa ii caute trupul si in aceasta dimineata.

Mai multe case din Putna au fost inundate in aceasta dimineata, zece familii fiind evacuate din calea apelor.

''Putna a ajuns la patru metri adancime, casele si culturile au fost distruse, dar nu avem victime omenesti'', a declarat primarul din Putna, Vasile Hotnogu.   

Mii de oameni din localitatile sucevene afectate de inundatii au petrecut noaptea trecuta in strada. Au stat in fata caselor, chiar daca au primit asigurari ca pericolul a trecut si ca apele vor incepe sa se retraga. Temerile satenilor s-au adeverit insa azi dimineata cand s-a pornit o noua ploaie torentiala.

Autoritatile au anuntat deja ca vor delega cate doi-trei soldati la fiecare gospodarie pentru a-i ajuta pe oameni la scoaterea apei si a noroiului din casa. Intre timp a inceput si vaccinarea antitetanica la peste 100 de oameni.

La Dolhasca, localitate aflata la confluenta raurilor Suceava si Siret, oamenii spun ca nu au mai vazut niciodata apa atat de mare.

Autoritatile au anuntat ca vor trimite in localitatile afectate 12.000 de litri de apa potabila si 30 de tone de motorina. Incepand de astazi, Consiliul judetean Suceava va incepe sa distribuie ajutoare financiare si materiale de constructii .

''Aceasta situatie, peste 1670 de metri cubi pe secunda raul Suceava, n-a mai fost niciodata in istorie. Deci sunt lucruri care nu se puteau evita'', a precizat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Un bilant partial arata ca au fost afectate peste 1.200 de gospodarii din 64 de localitati. Apele au acoperit 500 de hectare de terenuri agricole, 100 de kilometri de drumuri comunale si judetene si au distrus zeci de poduri si podete.

In judetul Suceava, puhoaiele din ultimele doua zile au izolat zeci de catune, au rupt poduri si podete si au lasat sute de oameni fara un acoperis deasupra capului .

Satul Tibeni a fost izolat de comuna Satu Mare dupa ce raul Suceava care trece prin zona a iesit din matca. Peste 150 de locuinte au fost izolate dupa ce raul Suceava si-a iesit din matca. Apa a ajuns pana la nivelul acoperisului. Oamenii au ramas blocati in poduri si in copaci si au cerut ajutorul pompierilor. Localnicii povestesc ca viitura le-a luat totul in cateva minute.

Subprefectul judetului Suceava Orest Onofrei a declarat la Realitatea TV ca apa a ajuns la doi metri pe drumuri, iar peste 200 de oameni au ramas blocati in curtile inecate. Autoritatile au inceput deja operatiunile de salvare a sinistratilor.

Mai mult decat atat, un copil s-a inecat, vineri, in raul Suceava care traverseaza cartierul Itcani din municipiul Suceava. Doua localitati, Dornesti si Fratauti, au fost afectate in urma cu putin timp, in urma unei viituri pe raul Suceava.

Digul de protectie al orasului Suceava s-a fisurat, vineri dimineata, iar apa a ajuns deja in cartierul Itcani. Un alt dig de protectie, cel din localitatea Horodnic, a cedat. Pentru ca exista pericolul inundarii zonei, autoritatile au anuntat ca vor evacua localitatile Horodnicul de Sus si Fratauti.

La Sucevita si Putna autoritatile au evacuat deja zeci de familii. La Radauti si Voitinel mai multe case au luat foc dupa ce au fost lovite de trasnete.

La Tarnita, pompierii scot apa din iazul de decantare de teama ca un perete de steril s-ar putea prabusi.

Podul din localitatea suceveana Marginea a cedat joi noapte dupa ce a plouat torential aproape doua zile. Apele Sucevitei s-au umflat si au distrus pilonul central de sustinere. Stalpul s-a scufundat cativa metri, iar podul s-a rupt in doua.

Pompierii nu mai fac fata solicitarilor si au cerut ajutorul colegilor de la Botosani, care au mai trimis un echipaj al ISU dotat cu motopompe si barci pneumatice.

In Suceava, canalizarea nu a mai facut fata ploii, mai multe cartiere au fost inundate. Apele raului Suceava au iesit din matca si ameninta podul de la Itcani, aflat chiar in oras. Pe pod, Politia Rutiera a limitat circulatia, iar accesul masinilor de mare tonaj este interzis.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea