Social

Porttigaretul doamnei Lovinescu

Marti seara, TVR 1 a difuzat un documentar excelent despre monica lovinescu si Virgil Ierunca , realizat de Mariana Badan.

In ultima vreme, prezenta lui Tudor Giurgiu la conducerea televiziunii publice e din ce ce mai vizibila, in sensul bun al cuvintului. Se simte, dincolo de calitatea crescinda a emisiunilor, o atitudine noua, o intoarcere benefica a realizatorilor in directia educatiei publicului. Iar lucrul asta ma bucura si-mi da speranta. In sensul acestei atitudini noi a curs si documentarul despre Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, cei doi romani pentru care Parisul a fost timp de peste cincizeci de ani un fel de marele Bucuresti. Este incredibila forta linistita pe care aceasta femeie poate s-o degaje inca, desi, acum, stind in fotoliu, infasurata in patura, in timp ce era intervievata, nu parea decit o batrinica de treaba povestind nepotilor incredibilele sale aventuri de tinerete. Sint multe lucruri cu tilc care pot fi spuse despre aceasta eroina a undelor, a carei voce a fost, pentru regimul comunist si pentru Ceausescu, in special, mai rea decit o intreaga agentura straina. Dar, dincolo de aceste mari amanunte ale istoriei anticomunismului romanesc, ceea ce ma fascineaza de fiecare data cind o vad pe Monica Lovinescu e un detaliu care tine de tabiet: felul ei de a fuma. Ma gindesc la acest viciu al dnei Lovinescu si, invariabil, ii inregistrez prezenta cu ochi de regizor. Caci, priviti cu atentie, domnia sa fumeaza ca un personaj. Observ in felul de a tine porttigaretul un amestec gestual pe care nu l-am sesizat la nimeni altcineva. E, pe-o parte, eleganta unei dive rafinate si, pe de alta, masculinitatea unui fumator impatimit, care soarbe fumul cu o pofta nebuna si contaminativa. Asa ca, de fiecare data cind o vad pe Monica Lovinescu fumind, ma gindesc ca gestul asta o caracterizeaza intr-un plan mai extins si simbolic: tot ceea ce a facut la Europa Libera a fost ca un fum de tigara fina, tras adinc in piept si expirat direct in fata lui Ceausescu.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea