Social

#malformatii fat #interzicere avort #avorturi #polonia

Polonia, decizie controversata. Se interzice avortul in cazul in care fatul are malformatii

Polonia a luat o decizie controversata! Femeile din Polonia nu vor mai putea face intrerupere de sarcina voluntara in cazul in care fatul sufera de malformatii.

 

Articolul din legea avortului (care autoriza dreptul femeilor de a face avort voluntar in cazul unei malformatii grave a fatului) a fost invalidat de Tribunalul Constitutional. Decizia instantei a fost criticata dr de Bruxelles.

Presedinta Tribunalului Constitutional, Julia Przylebska, sustine ca articolul respectiv este ”incompatibil” cu Constitutia tarii.

Astfel, avortul va fi permis in Polonia doar in situatiile in care sarcina ii pune viata femeii in pericol, este rezultatul unui viol sau al unui incest. Inasprirea legii avortului este sustinuta de partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS), nationalist si ultracatolic. 

”Eliminarea aproape a tuturor motivelor avortului legal in Polonia echivaleaza practic cu o interzicere a acestuia si incalca drepturile omului. Aceasta hotarare se traduce in avorturi clandestine sau practicate in strainatate, in cazul celor care au mijloacele sa o faca, si in suferinte suplimentare in randul celorlalti”, a transmis, intr-un comunicat, Dunja Mijatovic, comisarul insarcinat cu drepturile omului la Consiliul Europei (CoE). Aceasta a subliniat ca aceasta lege adoptata de guvern va impinge femeile sa faca avorturi clandestine, in alte tari, fiind supuse astfel unor suferinte suplimentare. 

Noile interdictii privind avortul au fost criticate aspru si de liderul Partidului Popular European, Donald Tusk, fost presedinte al Consiliului European. ”Ridicarea problemei avortului si decizia acestui pseudo-tribunal in mijlocul furtunii pandemice este mai mult decat cinism. Este o ticalosie politica”, a scris acesta, pe Twitter, potrivit ziare.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea