Social

Poeti romani contemporani in metroul varsovian

Florin Iaru, Ioana Nicolaie, Robert Serban sunt inclusi in campania de promovare a poeziei europene „Metropoezia”/„Wiersze w Metrze”/”Poems in the Underground” derulata la Varsovia de mai multe institute culturale, printre care si Institutul Cultural Roman.

„Metropoezia” („Wiersze w Metrze”/„Poems in the Underground”) este o campanie de anvergura, realizata sub egida EUNIC Varsovia, de promovare a poeziei europene in randul publicului larg varsovian, care se va desfasura intre 19 mai si 16 iunie 2008. British Council , Institutul Cartii din Polonia, Institutul Cultural Roman, Institutul Camões sunt finantatorii si organizatorii principali. Intreaga campanie se afla sub patronajul doamnei Hanna Gronkiewicz-Waltz, primarul Varsoviei.

Acesta este al doilea eveniment al anului 2008 dedicat poeziei dupa prezenta romaneasca de la Targul International de Carte de la Varsovia cu siluetele a 10 poeti romani contemporani in marime naturala. Ciclul acestor evenimente va fi continuat de lansarea a doua dintre cele mai cunoscute publicatii literare poloneze “Lampa” si “Literatura na swiecie” care vor consacra numere speciale literaturii romane.

Astfel, pana la sfarsitul anului, publicul polonez, dar si editorii vor fi luat contact cu poeziile lui Emil Brumaru, Marius Ianus, Florin Iaru, Claudiu Komartin , Angela Marinescu, Ileana Malancioiu, Ioana Nicolaie, Ovidiu Nimigean, Ion Es. Pop, Simona Popescu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Robert Serban, Razvan Tupa, Elena Vladareanu.

Obiectivul principal al campaniei „Metropoezia” este promovarea poeziei contemporane europene prin metode mai putin uzitate. Poeti din Romania, Marea Britanie, Franta, Portugalia, Irlanda, Grecia, Austria vor fi postati, timp de o luna, cu cate o poezie, in original si in traducere in limba polona, in vagoanele si statiile de metrou, pe locurile indeobste utilizate pentru reclama.

De asemenea, in sase dintre statiile metroului din Varsovia vor fi postate bannere, imprimate cu versurile acestor poeti. Dintre poetii romani, vor face parte din campanie: Florin Iaru, Ioana Nicolae, Robert Serban.

O alta componenta a proiectului, pe langa afisarea in metrouri, este organizarea, tot in aceasta perioada, a unor seri de lectura in diferite cafenele literare ale capitalei poloneze: Cafe „Kulturalna”, Cafe „ Chlodna 25”. De fiecare data, vor citi doi sau mai multi poeti din tari diferite. Invitatul ICR-Varsovia este poetul Florin Iaru care va citi impreuna cu   poetul portughez Casimiro De Brito la Cafeneaua „Chlodna 25”, unul din spatiile alternative cele mai cunoscute ale Varsoviei.

Campania mai presupune organizarea unui concurs „Haiku pentru Varsovia”, realizarea unei pagini de internet si  distributia a 15 000 de fluturasi cu programul evenimentului, 1000 de vederi continand citate de poezie contemporana europeana, publicarea unor brosuri pentru distributie de masa cu voluntari, postarea de afise si bilboard-uri – toate continand elementele vizuale ale campaniei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea