Social

PNL intra in haita marelui vanator

"Domnului Adrian Nastase nu-i este greu sa supravietuiasca din produsele rezultate din administrarea fermei de la Cornu. Poate ca vinde ouale cu cateva mii de lei bucata si atunci are cu ce sa se intretina", a declarat liderul liberal Nini Sapunaru , in timp ce colegul sau Dan Radu Rusanu a completat ca acest lucru ar fi posibil daca ouale ar fi vandute cu autograful lui Nastase pe ele. Calin Popescu Tariceanu le-a tinut isonul, declarand ca "a aflat ca fiii sai invata pe banii bunicii, care este instarita. Poate ca si restul cheltuielilor familiei se pot face cu ajutorul prietenilor sau al altor rude". "Sau mai vaneaza cate ceva", a completat Crin Antonescu.
Aceste declaratii au fost facute intr-o conferinta de presa a Partidului National Liberal, pe data de 13 septembrie 2002, si sunt doar o mostra din arsenalul de acuzatii de coruptie pe care liderii liberali l-au scos la bataie impotriva PSD si a fostului premier, pe vremea cand se aflau in opozitie. Cu astfel de atacuri au torpilat partidul-stat in perioada 2000-2004. Cu ele si-au construit platforma politica intr-o vreme in care procentul de sustinatori avea o singura cifra. Cu ele au castigat puterea.

 

"PSD a impus un sistem bazat pe coruptie"; "Coruptia joaca pe pieptul Guvernului Nastase"; "Guvernul Nastase este vinovat de coruptie materiala si morala"; "Toate progresele politice ale Romaniei de-a lungul anilor sunt astazi puse sub semnul intrebarii de un guvern cladit pe coruptie si minciuna, care si-a pierdut orice legitimitate de a mai guverna aceasta tara si orice credibilitate internationala"; "Cum poate justifica Nastase toata averea pe care o are? Nu se pot justifica multe din declaratia lui de avere si mai sunt si altele, cum ar fi casa din Dorobanti, care nu e pe numele lui si nici nu este trecuta in declaratia de avere" - sunt doar cateva dintre sarjele vitriolante care l-au propulsat pe Calin Popescu Tariceanu in postul de prim-ministru. Alianta D.A., al carei purtator de cuvant a fost actualul premier, a fost votata in primul rand pentru promisiunea unei lupte anticoruptie autentice. Pentru speranta aducerii in fata justitiei a unor oameni care au ridicat coruptia la rang de politica de stat.


Prin decizia de saptamana trecuta a reprezentantilor PNL din Comisia juridica a Camerei Deputatilor de a recomanda votul impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase, partidul condus de Tariceanu se dezice de toate acuzatiile impotriva coruptiei pesediste facute de-a lungul timpului. Declara nule si mincinoase toate promisiunile de reinstaurare a domniei legii.
Inainte insa ca si restul parlamentarilor PNL sa sigileze prin votul in plen optiunea colegilor din Comisia juridica, poate ca ar trebui sa reflecteze la cateva amanunte.
Ar trebui sa-si aminteasca de faptul ca primul dosar zambaccian a fost inceput printr-o plangere facuta chiar de catre un parlamentar PNL – Mona Musca. Ea a fost prima care a cerut departamentului anticoruptie (pe vremea aceea PNA) sa investigheze modul in care Adrian Nastase a cumparat terenul din strada Zambaccian, "la un pret de 25 de ori mai mic decat cel al pietei". Incercarea de musamalizare a dosarului de catre seful PNA, Ioan Amarie, care a inchis cazul spunand ca terenul pe care Adrian Nastase si-a construit blocul era o "groapa de gunoi", a fost vehement criticata de un reprezentant de varf al societatii civile – Renate Weber , astazi europarlamentar PNL.


Bogdan Olteanu nu ar fi ajuns, poate, niciodata presedinte al Camerei Deputatilor daca premierul Tariceanu nu ar fi facut o pledoarie extrem de convingatoare pentru retragerea lui Adrian Nastase din aceasta functie: "Adrian Nastase ar trebui sa se retraga si de la conducerea Camerei Deputatilor, astfel incat imaginea intregului for legislativ sa nu aiba de suferit. Domnul Nastase este doar unul dintre exponentii coruptiei in PSD. Azi apar la iveala lucrurile pe care le-a facut partidul in 1999, cand era in opozitie. Asteptam cu mare interes sa aflam ce au facut in perioada cand exercitau puterea nu numai Nastase, care este o parte a aisbergului, ci si ceilalti din conducerea de azi a partidului".


Procurorii au luat de bun mesajul premierului. si el are un merit pentru recolta masiva de dosare despre afacerile lui Nastase, Mitrea, Dan Ioan Popescu, serban Mihailescu , Mazare, Oprisan, Ion Dumitru, Gavril Mirza. Din pacate, procurorii au luat ad literam declaratiile justitiare ale sefului PNL, care cerea aceeasi masura pentru toti politicienii, indiferent de partid. si au scormonit si in afacerile ministrilor seres, Pacurar, Remes, Chiuariu. Aici s-au oprit bunele intentii.
Imunitatea pe care liberalii se pregatesc sa i-o acorde lui Adrian Nastase dupa ce ani de zile si-au pus credibilitatea la bataie pentru a-l zugravi ca simbol viu al putreziciunii din PSD ii va costa scump. Cand au mintit: atunci sau acum? Daca PNL crede ca romanii nu reactioneaza la ipocrizie si demagogie se insala amarnic. Discursurile duplicitare se platesc intotdeauna. Mai devreme sau mai tarziu.  


Vor plati si pentru reintoarcerea Romaniei in atmosfera sufocanta a dispretului total fata de lege si statul de drept. Modul in care parlamentarii din Comisia juridica si-au depasit competentele si au trecut de la verificarea aspectelor procedurale la analiza probelor din dosar, substituindu-se instantelor de judecata, este semnalul reinvierii mecanismelor care timp de 15 ani au oferit imunitate totala infractorilor de partid. Chiar nu mai are nici o importanta faptul ca renuntarea la aceasta practica a fost una dintre conditiile esentiale pentru acceptarea Romaniei in UE? A uitat Tariceanu ce spunea in 2004: "Autosuficienta cu care Guvernul Nastase trateaza aceste semnale de alarma, continuand sa-si protejeze coruptii si sa mimeze reforma, ne face sa ne indoim cu privire la dorinta reala a actualului Cabinet de a integra Romania in organismele europene". Merita ura fata de Traian Basescu sau atractia fatala a cardasiei cu PSD pretul reintoarcerii la anii absurditatilor institutionale si ai oprobriului comunitar?


"Nastase trateaza Parlamentul ca pe un cor al vanatorilor sau, mai degraba, ca pe unul al haitasilor prazii pentru marele vanator", spunea Crin Antonescu in conferinta de presa din septembrie 2002. sase ani mai tarziu, parlamentarii PNL se pregatesc sa dea examen de intrare in haita de dulai care pazesc prada marelui vanator si il apara de mana lunga a legii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea