Social

Planul stranieri adusi acasa = vorbe goale

Noul plan de atragere in tara a romanilor plecati in strainatate a fost lansat ieri de Guvernul roman, care fusese anuntat inca din urma cu un an. Atunci Executivul anunta crearea unei strategii pentru aducerea in tara a romanilor, pentru a reduce astfel deficitul de locuri de munca din tara noastra. Ministrul Muncii a prezentat ieri planul de masuri pentru readucerea in tara a romanilor care muncesc in strainatate, pe care Guvernul l-a adoptat cu greu ieri. Insa, desi a fost nevoie de foarte mult timp pentru elaborarea documentului, se pare ca masurile prevazute de acesta raman in continuare la nivel declarativ, fiind caracterizate de unii "vorbe goale". In orice caz, departe de anunturile promitatoare ale Executivului, romanii din strainatate nici nu se gandesc sa se intoarca acasa. Cauzele? Salariile prea mici si mentalitatea care parca nu se mai schimba. In plus, multi dintre ei se gandesc sa isi aduca langa ei si familiile din tara.

Romanii din tara vs cei de peste hotare

Numarul roma­nilor ple­cati la munca in strai­natate era estimat, in 2007, la doua milioane de per­soane. Cei mai multi lucreaza in constructii si agricultura in Italia sau Spania. In Italia, salariul minim al unui muncitor in constructii ajunge la 800 de euro, iar al unui muncitor calificat la 1.800 de euro. In acelasi timp, deficitul de forta de munca pe piata constructiilor din Romania era estimat, tot la nivelul anului trecut, dupa unii analisti, la 500.000 de persoane, iar dupa altii, la 800.000. Pentru atragerea muncitorilor care au luat calea strainatatii, Executivul anunta in urma cu un an un set de masuri pentru romanii care muncesc peste granite, care cuprindeau salarii atractive, bonusuri si prime de instalare, precum si cursuri de formare gratuite pentru muncitori. Pe de alta parte, sindicatele propun ca pana la aducerea in tara a stranierilor, sa se faca ceva cu cei care sunt deja in tara, respectiv cu somerii. In acest moment sunt 300.000 de persoane fara loc de munca in Romania, care ar putea fi reeducati pentru a putea avea noi meserii si astfel, locuri de munca. Ce contine planul de masuri Guvernul vrea ca, incepand din decembrie 2008, sa fie create si actualizate periodic baze de date cu privire la cetatenii romani care muncesc in strainatate. In paralel, vor fi realizate campanii de informare privind oportunitatile de angajare din Romania si se vor organiza burse de locuri de munca in zonele unde exista comunitati mari de romani. In cadrul aceluiasi plan de masuri va fi reglementat un sistem de stimulare prin acordarea de facilitati pentru dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu, facilitati in recalificare si obtinerea atestatelor profesionale. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea