Social

#zona rosie de risc apidemiologic #coronavirus #europa #tari europene

Peste jumatate din tarile europene, in zona ROSIE de risc epidemic COVID-19

Peste jumatate din tarile UE se afla in zona rosie de risc epidemiologic, potrivit hartii cu restrictii de calatorie publicate joi de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Astfel, potrivit hartii, din 27 de tari, 17 se afla in zona rosie, printre care si Romania.

Ministrii de Externe din cele 27 de tari UE au convenit deja sa puna in aplicare un sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc - a rezultat astfel un cod de culori de la verde (sigur) la rosu (risc ridicat). 

Pe harta realizata de ECDC, intocmita potrivit noului cod de culori, doar trei tari se afla in zona verde: Norvegia, Finlanda si Grecia.

Alte cinci tari (Italia, Cipru, Estonia, Lituania si Letonia) sunt in principal in zona portocalie, care indica risc de calatorie.

Alte cinci tari (Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Islanda) sunt marcate cu gri. Asta inseamna ca momentan nu exista suficiente date conform formulei agreate in comun.

Restul tarilor apar cu rosu, ceea ce indica risc ridicat de calatorie. In zona rosie se afla si Romania, dar si alte tari precum Franta, Spania, Polonia si Regatul Unit.  

Cum sunt impartite zonele de risc pe teritoriul Uniunii Europene: 

  • VERDE (SIGUR - in privinta calatoriilor) - tarile in care numarul de cazuri de coronavirus este sub 25 la 100.000 de locuitori, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%, in doua saptamani;
  • PORTOCALIU - tarile in care numarul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000, in doua saptamani, iar procentul testelor pozitive este de 4% sau mai mult. Tt aici sunt incluse si tarile in care numarul recent de cazuri este cuprins intre 25 si 150 la 100.000 de locuitori, insa procentul testelor pozitive este mai mic de 4%;
  • ROSU (RISC RIDICAT) - tarile ramase care nu se incadreaza in celelalte doua categorii PORTOCALIU si VERDE;
  • GRI - tarile cu informatii insuficiente disponibile pentru evaluarea criteriilor propuse de Comisie sau numarul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

Reguli noi de circulatie in cadrul statelor membre UE

Statele membrie Ue nu ar trebuie sa restrictioneze libera circulatie inspre sau dinspre zone verzi. In cazul in care vor sa aplice restrictii, statele membre trebuie sa tina seama de situatia epidemiologica de pe propriul teritoriu si sa respecte diferentele epidemiologice dintre zonele portocalii si cele rosii.

Statele care considera ca este necesar sa introduca restrictii ar putea impune ca persoanele care calatoresc din zone care nu sunt verzi: sa fie supuse carantinei si/sau sa se supuna unui test dupa sosire.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea