Social

Peste 95 la suta dintre copiii dati disparuti fug de acasa din cauza neintelegerilor cu familia

Peste 95 la suta dintre copiii dati disparuti fug de acasa din cauza neintelegerilor cu familia, majoritatea sunt gasiti, insa 1,5 la suta dintre ei cad victime traficului de persoane sau sunt agresati si ucisi, arata studii ale Institutului de Prevenire a Criminalitatii din IGP.

Motivele principale pentru care copiii fug de acasa sunt relatiile extrem de tensionate cu familia, violentele la care sunt supusi si lipsa altor consilieri la care acestia ar putea apela. Copiii fug la prieteni sau chiar pe strada, crezand ca astfel vor gasi o rezolvare a situatiei cu care se confrunta, considera autorii studiului mentionat.

Potrivit unui alt studiu, realizat de Organizatia Salvati Copiii , 84 la suta dintre copiii romani declara ca sunt batuti de parinti, in timp ce 47,2 la suta dintre acestia recunosc ca folosesc bataia ca metoda de disciplinare. Cel mai frecvent, pedepsele fizice impotriva copiilor se aplica in mediul rural, unde 87 la suta dintre parintii copiilor de 3-5 ani si 78 la suta dintre parintii celor de 6-7 ani au declarat ca isi bat copiii. In orase, jumatate dintre parintii interogati isi disciplineaza copiii prin bataie.

In ultimul an, aproximativ 3.300 de copii au fost dati disparuti, iar 389 dintre acestia nu au fost inca gasiti si sunt in pericol sa fie agresati, sechestrati, exploatati sexual sau chiar sa fie ucisi. O treime dintre cazurile grave de disparitii o reprezinta adolescentele.

lipsa de informare a copiilor in ceea ce priveste pericolele disparitiei de acasa a dus la amplificarea fenomenului disparitiilor in intreaga lume. Din acest motiv, la nivelul Parlamentului European s-a semnat o conventie prin care sa se introduca in statele membre un sistem de alerta eficient, care sa implice contactarea imediata a autoritatilor si a presei si transmiterea de date despre copiii disparuti, pentru a se interveni cat mai rapid pentru gasirea lor.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea