Social

#elevi romani #burse merit franta #scoli excelenta franta

Peste 30 de elevi romani sunt admisi anual la scoli de excelenta din Franta

In fiecare an, peste 30 de elevi romani sunt admisi la scolile superioare franceze de inalte studii, printr-un acord bilateral realizat de Consiliul Universitar de Formare si Cercetare din Romania, potrivit caruia cheltuielile de studii si cazare sunt asigurate de statul francez.

Consiliul, institutie neguvernamentala denumita oficial Conseil Universitaire Formation Recherche aupres des Grandes Ecoles Francaises (CUFR), organizeaza anual o selectie foarte dura pentru trimiterea elevilor romani la scolile superioare de inalte studii franceze, informeaza Newsin.

"In fiecare an, alegem de la licee de prestigiu, cum ar fi Colegiile Nationale 'Tudor Vianu', ' Mihai Viteazul ', ' Ion Creanga ', 'Spiru Haret', elevi care au recomandari, rezultate la concursuri nationale si internationale, si ii pregatim pentru admiterea la scoli unde si francezii intra extrem de greu. Statisticile arata ca mai putin de 6% dintre elevii francezi ajung sa invete la aceste scoli", a explicat, pentru NewsIn, directorul stiintific al CUFR, Thomas Csinta.

Reprezentantii CUFR considera ca selectia pe care o organizeaza este necesara, pentru ca invatamantul romanesc este, de cele mai multe ori, doar o acumulare formala de note si diplome, iar in multe cazuri, elevi cu dosare bune intra la universitati straine si nu fac fata cerintelor. Potrivit profesorului Csinta, datorita faptului ca CUFR si-a castigat increderea printre scolile franceze, elevii care intra in programul CUFR sunt examinati de profesorii institutiei si sunt primiti automat la studii in Franta.

"Avem o conventie prin care institutiile de invatamant cu care colaboram ne rezerva, anual, un numar de locuri pentru elevii romani. Anul acesta, de exemplu, INSA, varianta europeana a MIT, cea mai renumita scoala care pregateste specialisti in domenii tehnice, ne-a oferit sase locuri in plus. Si asta pentru ca noi nu doar propunem elevi cu dosare bune, ci ii pregatim si ii examinam, astfel incat sa faca fata ciclului de studii si sa primeasca burse de merit", mai spune Csinta.

Bursele de merit reprezinta principala forma de finantare pe care elevii CUFR o primesc, pentru ca ei nu sunt inclusi in programele de finantare a studiilor in strainatate oferite de Guvernul Romaniei. "Elevii nostri primesc burse de merit, alocatii de cazare si alte deconturi de la universitatile si autoritatile locale din Franta. Se pot obtine finantari si de la grupuri industriale sau comerciale franceze.

De altfel, acordul pe care il avem presupune revenirea in tara, dupa absolvire, iar de cele mai multe ori locurile de munca sunt asigurate de companii franceze, ca Renault, Air France, Societe Generale , l'Oreal, Bouygues, Lafarge, St.Gobin sau Michelin", precizeaza directorul CUFR. Potrivit monitorizarii pe care o face CUFR, in ultimii cinci ani, peste 110 elevi romani au finalizat inalte studii in Franta, multi dintre ei ocupand deja functii cheie in grupuri comerciale franceze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea