Social

# avertisment turisti #pericol avalansa #avalansa

Pericol de avalansa in Fagaras! Avertisment pentru turisti

Salvamontistii avertizeaza turistii ca muntii fagaras sunt sub pericol de avalansa. Grosimea stratului de zapada este de peste 80 de centimetri in cea mai inalta zona a Masivului Fagaras, riscul de avalansa fiind crescut. De asemenea, traseele montane din zona de creasta au fost inchise pentru a se evita orice tip de pericole.

Stratul de zapada masurat la statia meteo Balea Lac, la altitudine echivalenta cu Cota 2.000 Transfagarasan, era marti de 83 centimetri, iar riscul de avalansa este de gradul 3 (insemnat) la altitudini de peste 1.800 metri si 2 (moderat) sub aceasta altitudine.

Reprezentantii Salvamont Arges spun ca pe versanti sunt zone intinse unde zapada proaspata s-a depus in strat proaspat de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, inghetat, astfel ca exista risc de alunecare si conditii de formare a unor avalanse insemnate cantitativ. De asemenea, viscolul a format troiene de 100 - 150 de centimetri de zapada fara coeziune.

„Prognoza meteo pentru urmatoarele zile este in incalzire, ceea ce va duce cel putin la mentinerea gradului de risc. La inceputul noului an vremea se va incalzi, astfel ca se asteapta aparitia avalanselor de dimensiuni mari in special pe pantele cu orientare estica, deja incarcati cu placi de vant, iar dupa caderea intunericului, pe versantii nordici. Nu trebuie neglijat faptul ca in anii trecuti s-au produs avalanse cu victime decedate in muntii din tara noastra, astfel ca nu trebuie subestimate sub nicio forma avertismentele serviciilor Salvamont”, avertizeaza salvamontistii, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea