Social

#pc #tratat #pact

PC ironizeaza proiectul Pactului cu statul de drept

PC isi arata disponibilitatea de a semna Pactul cu statul de drept, insa ii critica pe initiatori, 16 ONG-uri, ca au un stil "sub nivelul unui pamflet de ziar local" si atentioneaza ca documentul "apare ca un pretext" pentru sustinerea candidaturii lui Daniel Morar la sefia DNA .

Comunicatul de presa semnat de presedintele PC, Daniela Popa, este ironic la adresa formularilor cuprinse in proiectul Pactului cu statul de drept. Liderul PC afirma in document ca "spontan" incepe raspunsul partidului pe care il conduce cu "exprimarea preferintei pentru o redactare cu acuratetea minima pentru un document de asemenea importanta".

Este vorba, in opinia Danielei Popa, de exprimari de felul "refuzul de a judeca cazurile", dar mai ales despre "stilul general de amestecare a ideilor serioase si lucide cu alegatii, imprecatii, insinuari si aprecieri tendentioase".

"Pentru ca demersul nu poate fi asezat decat pe sinceritate si dorinta de conlucrare, va spunem cu sinceritate ca stilul actual, imprecis si patimas, e chiar sub nivelul unui pamflet de ziar local", spune Daniela Popa in documentul remis NewsIn. Comunicatul remarca "gravitatea" faptului ca Pactul "apare ca fiind doar un pretext pentru sustinerea candidaturii unei sau unor persoane determinate din aparatul judiciar, chiar cu pretul nesocotirii Constitutiei".

Daniela Popa respinge si impartirea partidelor facuta de initiatorii Pactului in formatiuni care sustin statul de drept si partide care ar avea ca program "fatis sau ascuns" "subminarea statului de drept". PC este de acord ca Pactul sa cuprinda "in proportia cuvenita" recomandarile oficialilor europeni, "citite insa obiectiv, profesional si cu simtul masurii, nicicum cu aprecieri preluate din retorica politica evident partizana".

"Repetam si subliniem: da, credem in utilitatea lui si dorim sa-l incheiem cat mai curand!", sustine Daniela Popa in finalul documentului, nu fara a preciza ca Sergiu Andon a fost imputernicit sa negocieze Pactul.

Coalitia pentru o Guvernare Curata a cerut politicienilor sa semneze "un pact pentru statul de drept", prin care sa se angajeze, printre altele, sa nu faca presiuni pentru schimbarea conducerii DNA si a Parchetului General.

Cele 16 ONG-uri semnatare ale apelului propun partidelor politice si premierului Calin Popescu Tariceanu sa semneze un angajament prin care se angajeaza ca "nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, inainte sau dupa alegeri, conform recomandarii raportului CE, nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Reactia PC apare cu doar doua zile inainte de consultarile de la Palatul Cotroceni initiate de presedintele Traian Basescu pe tema justitiei, in conditiile in care in aceeasi zi expira mandatul lui Daniel Morar, seful DNA, iar in ziua urmatoare este programata sesiune extraordinara a Camerei pentru stabilirea statutului lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, de la PSD, in fata justitiei, care ii cheama in instanta pentru acuzatii de coruptie.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea