Social

Patriarhia denunta „scara lui Vasilica“

Studiul Ligii Pro Europa privind predarea religiei in scoli este manipulator intrucit nu prezinta textele din manualele de religie, ci interpretarea lor, sustine Patriarhia Romana .
 
La cateva saptamani dupa ce studiul Ligii Pro Europa a fost facut public si a starnit rumoare prin ceea ce a dezvaluit despre manualele de religie ortodoxa, Patriarhia a venit cu o replica pe masura. Aceasta a fost prezentata prin intermediul unei anchete a ziarului „Lumina de duminica“, detinut de Patriarhie, in care se incearca, prin exemple, demontarea concluziilor trase de Liga Pro Europa privind imaginea „Dumnezeului razbunator“ din orele de religie.

O atentie deosebita in studiu, dar si in replica Patriarhiei este acordata celebrei lectii cu „scara lui Vasilica“. In studiul Ligii Pro Europa, lectia din „Abecedarul micului crestin“, al Editurii Didactice si Pedagogice, este citata astfel: „Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul randunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara. Baiatul nu s-a mai putut bucura de vacanta, avand nevoie de tratament medical . Randunelele zboara fericite si Ii multumesc lui Dumnezeu ca a avut grija de ele“.

Patriarhia prezinta insa o fotocopie dupa pagina din manual ce contine lectia cu pricina, care cuprinde un text cu cateva nuante diferite, ce schimba partial sensul: „Copiii sunt buni cu animalele si cu pasarile! Ele sunt fapturile lui Dumnezeu. Dumnezeu le iubeste. Le hraneste si le poarta de grija. Vasilica este insa un baiat rau. El chinuieste animalele. Intr-o zi voia sa strice cuibul randunicii, dar a patit-o. S-a catarat pe o scara. Voia sa bage mana in cuib, dar n-a mai apucat. Scara a alunecat si Vasilica a cazut. Toata vara a zacut bolnav in spital. Randunicile canta voioase! Ele multumesc lui Dumnezeu ca le-a aparat de Vasilica“, scrie in manualul de religie incriminat, pedeapsa divina fiind astfel doar vag sugerata, intrucat Legatura de cauzalitate intre fapta rea si patania lui Vasilica nu este explicita.

„«Scara a alunecat», nu «Dumnezeu i-a tras scara»“, concluzioneaza Patriarhia, citindu-l pe autorul manualului, preotul Ioan Sauca: „In alegerea subiectelor s-a plecat de la urmatorul principiu: s-a ales o tema biblica cu o tema de morala crestina si s-a cautat sa se exemplifice cu o povestioara din traditia populara romaneasca. In ceea ce-l priveste pe Vasilica, felul in care s-a citat din manual este cu totul tendentios. Este un rezumat a ceea ce au inteles dansii din lectie“, crede preotul, disculpandu-se: „Nu stiu cum au gandit ei ca Dumnezeu a tras scara lui Vasilica, pentru ca Dumnezeu nu este un bau bau al copiilor, ci s-a cautat sa se arate ca Dumnezeu poarta de grija tuturor, deci si animalelor, nu numai oamenilor“, spune preotul Ioan Sauca.

Manualul care a starnit aceasta controversa nu mai este in uz din anul scolar 1999-2000, insa unul dintre autorii studiului Ligii Pro Europa Remus Cernea sustine ca el „si-a produs deja efectele“. „Studiul la care am lucrat de cele mai multe ori citeaza exact din manuale, iar alteori pune in evidenta consecinta logica a unor imagini sau texte.

Spre exemplu, pentru ce i-ar multumi lui Dumnezeu randunelele daca nu pentru ca a intervenit impotriva lui Vasilica tragandu-i scara de sub picioare?“, argumenteaza Remus Cernea. „Faptul ca nu isi asuma nici un fel de greseala sau accent excesiv vorbeste de la sine despre fundamentalismul acestor autori“, mai crede Remus Cernea, care a studiat 32 de manuale de religie, din care 17 sunt ortodoxe.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea