Social

#icr #patapievici

Patapievici intre informatori competenti si nemti pretentiosi

Presedintele ICR arata ca numirea lui Sorin Antohi ca director al Academiei de Vara de la Berlin a fost ceruta expres de omologii germani.

Weekendul trecut a inceput la Berlin Scoala de vara „Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice“, un proiect finantat de Institutul Cultural Roman (ICR) si adresat doctoranzilor si postdoctoranzilor din Romania, Moldova, Ucraina si Germania.

Unul dintre cei trei directori ai Scolii de vara este istoricul Sorin Antohi, iar printre cei care vor preda se numara Andrei Corbea-Hoisie, ceea ce a starnit reactii vehemente din partea unor scriitori precum si , avand in vedere trecutul de informatori al celor doi universitari.

Presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici , a explicat pentru Cotidianul pozitia institutiei pe care o conduce: „ICR a finantat acest proiect pentru ca este foarte bun si, evident, nu pentru ca Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie sunt fosti informatori.

Ma intreb: ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul ca nu lucreaza cu Antohi ori Corbea-Hoisie, in conditiile in care partenerii germani nu numai ca nu au ridicat obiectii morale la acest fapt, ci, in cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, in calitate de codirector al Scolii?“, sustine Patapievici, el adaugand: „Conceptul acestei le apartine celor trei directori (Jorn Rusen, Klaus Bochmann, Antohi), iar profesorul Rusen a insistat asupra colaborarii cu Sorin Antohi“.

„Indiferent care i-ar fi fost scrupulele, ICR nu putea sa adopte decat pozitia neutra. Astfel incat valoarea stiintifica a profesorilor, decizia acestora de a nu tine seama de trecutul celor doi colegi romani, precum si posibilitatea oferita tinerilor studiosi din patru tari de a lucra cu somitati ale stiintei sub auspiciile ICR-Berlin au fost motivele care au prevalat in decizia ICR de a finanta aceasta Scoala de vara“, a aratat Patapievici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea