Social

Pastilele pentru 24 de ore, fara reteta

Pentru a preveni automedicatia, farmacistii vor putea elibera medicamente ce in mod normal se prescriu doar de catre medic, in doze pentru cel mult 24 de ore.

In conditii speciale, medicamentele ce necesita prescriptie medicala pot fi totusi vindute si fara ca pacientul sa prezinte o reteta. Dar dozele pe care farmacistul le poate vinde nu trebuie sa depaseasca necesarul pentru 24 de ore, daca cel care le solicita se prezinta in zilele lucratoare, sau pentru 72 de ore daca el vine la farmacie la sfirsit de saptamina.
Automedicatia nu trebuie sa devina un obicei, iar farmacistul nu trebuie sa se substituie medicului, el intervenind in cazuri cu totul si cu totul speciale, spune Magdalena Badulescu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului. Astfel, farmacistul poate asigura continuitatea tratamentului recomandat de medic fara a i se prezenta o reteta daca pacientul respectiv se afla in evidentele farmaciei sau este cunoscut de farmacist si nu a putut ajunge la un cabinet medical . Biletul de iesire din spital , scrisoarea medicala ori o schema de tratament parafata de un doctor pot si ele substitui pentru scurt timp necesitatea unei prescriptii medicale. Toate acestea sint prevazute intr-un protocol semnat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Agentia Nationala a Medicamentului, Colegiul Farmacistilor si Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania. Ele vor intra in vigoare de la 1 aprilie 2006.

Medicamente fara reteta

Algocalmin tablete

Dicarbocalm

Ibuprofen

Nurofen

Ranitidina 150 mg

Paracetamol

Aspirina

Aspacardin

Vitamine

Bromhexim

Bixtonim

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea