Social

Pasiunea pentru hartii a contabilului Nicolaescu genereaza cozi non-stop

Adeverinta de asigurat – ceruta in „avalansa“ de pacientii din Bucuresti. Sefa CASMB vrea sa mai deschida doua centre, pentru a „sparge“ cozile.

Zeci de persoane se aduna, zilnic, la sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), chiar inainte de a incepe programul, pentru a obtine adeverinta de asigurat. Un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prevede ca orice alt asigurat, in afara de salariati si copiii sub 18 ani, nu isi poate dovedi aceasta calitate decat pe baza certificatului eliberat de Casa de care apartin.

De obicei, aceste adeverinte sunt solicitate de medici inaintea internarilor „programate”. De asemenea, si medicul de familie poate solicita acest document pentru a cunoaste statutul pacientului de pe lista. Cele mai multe persoane care solicita avizul scris sunt pensionari.

Din pacate, acestia se inghesuie de la primele ore ale diminetii, desi doua zile pe saptamana, institutia are program si dupa-amiaza. Inainte de a ajunge la Casa, asiguratul trebuie sa ceara la administratia financiara adeverinte cu veniturile pe ultimii 5 ani.

„Este foarte aglomerat. Facem un apel la asiguratii nostri sa solicite acest document numai atunci cand le-a fost cerut. Noi facem eforturi sa le eliberam urgent documentele celor care au nevoie. Spitalele nu solicita aceste documente cazurilor de urgenta”, spune dr. Adina acasa .ro/ geana " title="geana">Geana , presedintele CASMB.

Seful Casei a mai spus ca pentru a veni in ajutorul asiguratilor va mai deschide doua puncte de eliberare a acestor certificate in policlinicile Titan si Vitan, pe langa sediul central din str. Branduselor. De asemenea, CASMB va incheia un protocol cu administratiile financiare din Bucuresti pentru a se transmite online informatiile privind veniturile si in acest fel sa scuteasca de niste drumuri solicitantii.

La rand pentru aprobarea de retete

La CASMB mai vin si pacientii sau rudele celor care primesc tratament gratuit intr-unul dintre programele nationale. Au nevoie de aviz de la Casa pacientii care primesc anumite medicamente pentru hepatita, Parkinson, epilepsie, poliartrita reumatoida, afectiuni oncologice, post-transplant etc.

Aprobarile pe aceste retete se fac in doua sedii ale CASMB. Pacientilor cu cancer, de exemplu, ca si celor cu transplant, nu li se mai elibereaza medicamentele la farmacia de spital; ei le pot lua de la orice farmacie care are contract cu Casa de Asigurari. Daca pana inainte de aceasta decizie de descentralizare , inghesuiala mare era in spital, acum trebuie sa obtina aprobarea Casei inainte de a merge la farmacie.

Reprezentantii CASMB spun ca banii pentru aceste afectiuni provin din alte fonduri si, indiferent de data la care ar ajunge la farmacie, li se vor elibera medicamentele, neexistand plafon.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea