Social

Partidele au aruncat cu oua rosii dupa alegatori

pomana electorala a explodat in Saptamana Mare, majoritatea candidatilor incercand sa-i momeasca pe alegatori cu produse de sezon: miel, cozonac si oua rosii.

In ultimele cinci zile, sub acoperirea darurilor pascale pentru cetatenii cu posibilitati materiale reduse, pe intregul cuprins al tarii, candidatii la primarii (de regula, de comune sau orase mici) sau conducerile teritoriale ale partidelor politice au demarat o campanie intensa de pomeni electorale. Alimentele si banii au constituit principalele forme ale „darurilor pascale“, dar nu au lipsit nici animale vii si chiar alte metode originale de atragere a voturilor.

Marian Vanghelie este cel care a dat startul in campania pomenilor electorale. Oamenii de casa ai primarului si totodata ai candidatului de la Primaria Sectorului 5 din Capitala incarcau in mai multe dubite sute de pungi rosii cu insemnele PSD, pline cu alimente.

Luat la intrebari de ziaristi, seful celor care se ocupa de aceasta operatiune a raspuns nonsalant: „Ne pregatim de Paste“.

Distribuirea la domiciliu a pungilor cu alimente „marca“ Vanghelie a generat si un episod comic, care a infirmat declaratiile sale ca sprijina „pe nevoiasi“. O punga cu alimente a ajuns si la domiciliul surorii senatorului C.V. Tudor, care nu are deloc o situatie defavorizata. Infuriat peste masura, liderul PRM a iesit pe televiziuni si a denuntat gestul electoral al edilului PSD-ist de la sectorul 5.

In aceeasi zi, in competitia pomenilor electorale a intrat si liderul PNG, Gigi Becali. La sediul unei fundatii a latifundiarului din Pipera s-au impartit pungi cu 30 de oua, zahar, ulei si cozonac. Este adevarat, beneficiarii erau doar cei care erau posesori de carnet de partid. La coada, una dintre membrele PNG a recunoscut in fata unui reporter tv ca au intrat in partid pentru ca au primit si bani.
 
Liberalii din Brasov au patentat o metoda originala de pomana electorala. Astfel, presedintele Consiliului Judetean Brasov si totodata candidatul PNL la acest post la alegerile din 1 iunie, Aristotel Cancescu, a oferit in weekend plimbari gratis intre Brasov si Rasnov cu trenul turistic de epoca, „ Dracula Expres “, care are in componenta un vagon din garnitura fostului rege Carol al II-lea si trei vagoane din garnitura interbelica a Orient Expresului.

Tot „turismul“, de shopping de aceasta data, sta si la baza ofertei electorale a PSD Arad. Conducerea filialei a pus gratuit la dispozitia „electoratului“ un autocar pentru deplasari la supermarketurile din Ungaria, in centrul comercial Mako. „Este un protest al PSD fata de politica supermarketurilor, care au preturi foarte mari chiar inainte de sarbatori“ - asa suna justificarea presedintelui PSD Arad, Dorel Caprar, fata de aceasta modalitate sui generis de atragere de voturi.

La localele din 2004, bossul PSD-ist din Bacau a lansat moda tombolelor electorale cu castiguri in televizoare. Acum, principalii candidati la Primaria Craiovei au urcat stacheta. Antonie Solomon (PD-L) a organizat o tombola in care marele premiu este o Dacie Logan. Totul „camuflat“ in spatele „Horei de la Leamna“, un spectacol organizat de Solomon in fiecare an, de Paste. Principalul sau contracandidat, PNL-istul Ion Groza, arunca in joc, la o alta tombola, un Peugeot 107 , el tiparind in acest sens 150.000 de tichete de tombola.

Zeci de oi vii donate in judetul Arges („oferta“ PSD), sute de pachete cu miei transati in Snagov livrate la domiciliu (primarul PD-L al localitatii), club pentru pensionarii sahisti in sectorul 3 din Bucuresti (Liviu Negoita), 2.500 de pachete cu alimente si dulciuri sponsorizate de firme brasovene in folosul lui George Scripcaru (PD-L), pungi cu cozonaci, lumanari si vin oferite pe strada de membrii PC Galati, cozonaci si plicuri cu bani pentru pensionarii din Braila (ofertant Constantin Cibu, PNL) si nu in ultimul rand „clasicele“ pachete marca Radu Mazare, la Constanta, sunt doar alte cateva exemple ale pomenilor electorale din aceste zile.

„Pomana prinde doar in zonele defavorizate“

Cristian Parvulescu: „Pomenile electorale vor prinde doar in localitatile rurale sau urbane unde nivelul de trai este foarte redus. Acolo unde un salam, niste oua, rosii, un kg de ulei, zahar si un cozonac au rezolvat masa de Paste. In rest, este putin probabil ca pachetele cu alimente sau alte metode de atragere a electoratului sa produca efecte.

In Bucuresti, este posibil ca pomenile electorale sa dea roade in anumite cartiere din sectorul 5. In cazul in care in zonele defavorizate mai multe partide vin cu pomeni electorale, avantaj va avea partidul de guvernamant, deoarece el poate sa vina si cu oferta unor politici sociale“.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea