Social

#primar #ajutor #parlament

Parlamentarul, ajutor de primar

„Ii astept pe toti in Ferentari “, spunea, cu cateva zile in urma, Vanghelie. La polul opus, Tariceanu isi anunta candidatura ca parlamentar de Primaverii.
 
Bob cu bob, asa se vor aduna in primul Parlament uninominal alesii in toamna, cand isi vor fi inlocuit deja numele de familie cu cel al colegiului unde au fost alesi. De exemplu, despre unul vom spune ca e „de Primaverii“, altul ca e „de Buzesti“, altul „de Ferentari“ sau „de Cotroceni“. Deocamdata, suntem in etapa in care aspirantii la aceste adevarate titluri de noblete se incaiera unii cu altii. Inclestarea e si intre partide, care lupta pentru colegii cu sanse, dar si intre membrii aceluiasi partid, care doresc sa ocupe un colegiu sigur.

In toate partidele asistam la dictatura organizatiilor locale, care considera ca, in sfarsit, a venit vremea in care pot lua decizii de capul lor.


La liberali e deja celebru episodul cu respingerea lui Bogdan Olteanu de catre organizatia de sector. La pesedisti sunt doua probleme. Una tine de candidatii PC, pe care nu-i doresc decat cateva organizatii, iar cealalta tine de reprezentantii de la centru care, cu greu, mai sunt trecuti pe listele din teritoriu.

La democrati, reactia fata de Elena Udrea, parasutata de la Bucuresti sa lichideze o organizatie, prefigureaza si reactia fata de personalitatile publice democrat-liberale care isi vor cauta locuri prin tara. In acest fel, organizatiile locale se razbuna pe politica centrului, aceeasi la toate partidele de ani intregi.

Este poate prima data cand alegerile preliminare in interiorul partidelor ar avea cu adevarat rost si ar transa disputele. Din acest punct de vedere, UDMR sta, in continuare, cel mai bine. PSD, desi are in statut obligativitatea scrutinului intern, a trecut capitolul in arhiva, liberalii ar vrea si nu prea, iar democratii nici nu indraznesc momentan sa se gandeasca la asta.

Cu toate acestea, candidatii vor avea nevoie, mai intai de toate, de sustinerea partidului, pentru ca si campania se va modifica radical. Una e sa mearga primarii din colegiu de-a stanga si de-a dreapta candidatului si alta e sa-i intoarca spatele si sa-l lase de izbeliste. In mod interesant, candidatii ajung la mana primarului si, tot cu acesta, vor fi obligati sa lucreze patru ani de-acum inainte. Reducand la absurd, putem spune ca parlamentarii ajung un fel de ajutor de primar, pentru ca ei vor fi cei care vor sprijini toate proiectele locale ale administratiei din zona in care sunt alesi.

Va fi o toamna electorala interesanta, dupa ce aceasta vara va fi marcata de agitatie in partide. O schimbare va fi si la nivelul comportamentului electoratului, care, de aceasta data, se va duce sau nu la vot si va vota nu numai in functie de preferinta pentru un partid, ci si in functie de simpatia fata de candidatii propusi.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea